Hlavní obsah

RECENZE: Dylanovské retro v režii Coenů

Novinky, Stanislav Dvořák

Do kin přichází retro příběh V nitru Llewyna Davise, ne úplně typický film bratří Coenů, ale přesto nesoucí jejich rukopis. Portrét umělce z dylanovské doby, který byl skoro slavný.

Foto: Studio Canal

Oscar Isaac v hlavní roli.

Článek

Smolař Llewyn se potlouká po New Yorku šedesátých let a chce se prosadit. Desku sice vydá, jenže úspěch nemá a Llewyna už po letech trmácení nebaví hrát za drobné do klobouku. Ne že by neměl vůbec žádný talent, jen to jaksi nevypadá na velkou slávu.

V nejhorší možné chvíli se dozví, že čeká dítě se ženou, s níž oficiálně nežije. Přitom přespává u známých na gauči. Rozhodne se, že zaplatí potrat, jenže při návštěvě lékaře se dozví další katastrofální novinku.

Coenové tentokrát přicházejí se svým asi nejmelancholičtějším filmem, plným sněhu, větru a rezignovaných obličejů. Legrace to není, ale stejně v mnoha detailech cítíte jejich potutelné pomrkávání a uchechtávání.

Foto: Studio Canal

Carey Mulliganová a Justin Timberlake

Oscar Isaac v roli zpěváka působí pasivně, ztrápeně, jako by neměl na život ani nejmenší vliv, a stíhají ho prokleté náhody všeho druhu. Carrey Mulliganová má naopak výrazně upovídanou roli a je výborná. Na její vzteklé výstupy a proudy výčitek jen tak nezapomenete. John Goodman boduje v roli namyšleného zlého tlusťocha, se kterým musí Llewyn sdílet auto do Chicaga.

Jde o typ filmu, který se už z podstaty nemůže stát obrovským kasovním trhákem, ale pro někoho se třeba stane tichou „srdcovkou“ díky zajímavé hlavní postavě a mile nostalgickému soundtracku. Coenové zase jednou prokazují schopnost najít kapičku srandy i v životní tragédii, vždyť komedie a tragédie jsou přece jedna věc nahlížená z různých úhlů.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám