Hlavní obsah

RECENZE: Dřív než půjdu spát. Poněkud ospalý thriller s Kidmanovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Málo známý režisér Rowan Joffe se pokusil s mnohem slavnějšími a zkušenějšími herci natočit paranoidní thriller plný zvratů. V centru dění stojí žena, která nemá paměť.

Foto: Studio Canal

Hlavní hrdinka neví, kdo je ani komu má věřit.

Článek

Joffe použil základní nápad, který není ve světě filmu zrovna nový, ale to by ještě tolik nevadilo. Hrdinka (Nicole Kidmanová) se probouzí vedle muže, kterého vůbec nezná (Colin Firth). On jí vysvětluje, že je její manžel Ben a že podobné scény se v jejich životě opakují často, protože po brutálním napadení utrpěla ztrátu paměti, která se nezlepšuje.

Hrdinka je zmatená, ale v podstatě mu věří. Vše vypadá věrohodně, dům, jeho vyprávění, fotky ze svatby. Pak se objeví muž, který tvrdí, že je psychiatr (Mark Strong) a už dlouho se ji snaží léčit. Poradí jí, že si má nahrávat informace na fotoaparát, aby ráno nebyla zcela bezradná. Díky tomu začíná přicházet na to, že jí manžel možná lže. A je to vůbec manžel?

Foto: Studio Canal

Colin Firth a Nicole Kidmanová (z filmu Dřív než půjdu spát)

Tolik k expozici. Scénář se obecně vyvíjí podobně jako v devadesáti procentech amerických thrillerů. Nejdříve se spojí oběť proti prvnímu lháři s přítelem, ale pak přítele začne podezírat také a vše začíná znovu. Časem to začíná uspávat, zvláště když Nicole hraje celkem průměrně.

Částečně je snad problém i ve Firthovi – ne proto, že by nebyl dobrý herec, ale jako zloduch vypadá podivně. Ač hrál perfektně v Pýše a předsudku, v Lásce nebeské nebo v Allenově Kouzlu měsíčního svitu, na psychopata s násilnickými sklony se prostě nehodí. Existuje někdo, komu Colin Firth, ten inteligentní sympaťák, připadá děsivý?

Film navíc vypadá celkově levně, odehrává se ve velmi omezeném prostoru. Klidně by se na to dalo dívat v noci v televizi, nicméně podívanou kategorie A nepřipomíná.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám