Hlavní obsah

RECENZE: Detektiv Arrowood, Holmesovi navzdory

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sherlock Holmes stále táhne. Jeho příběhy hltají čtenáři napříč společenskými vrstvami. Dovolit si ho zaplatit mohou ovšem jen ti bohatší. A pak je tu detektiv Arrowood, který Holmesovi nemůže přijít na jméno.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

V Londýně v době viktoriánské se to zločinci jen hemží. A i když je Sherlock Holmes patrně nejgeniálnější detektiv, stejně nemůže zvládnout vyšetřit všechno. Pak přichází na scénu William Arrowood a jeho společník Norman Barnett, kteří se pouštějí do případů, jež na první pohled nejsou hodny největšího z detektivů.

Nebo do těch, kdy poškození nejsou natolik movití, takže vezmou zavděk obyčejnějšími vyšetřovateli z chudšího jižního Londýna. Takto se jednoho dne v domě Arrowooda objeví slečna Coustureová, která hledá ztraceného bratra. Úkol, který zprvu nevypadá nikterak složitě, se začne zamotávat s první vraždou a nutností obou vyšetřovatelů dostat se do míst, kde mají po jednom ze starších případů zapovězeno vůbec se ukázat.

Sherlock Holmes stále táhne. Zajímá jak čtenáře, tak autory, kteří se vydávají ve stopách jeho duchovního otce Arthura C. Doylea. Autor této detektivky Mick Finlay sice Holmese zmiňuje jen okrajově, ale i tak je více než jasné, kde se inspiroval.

Nutno říct, že jeho vyšetřovatelská dvojice přímo svádí k tomu představovat si na jejich místě Holmese s Watsonem. Možná mají opravdu něco společného, ovšem záhy je jasné, že Arrowood i Barnett jsou svébytné postavy, které si rozhodně zaslouží vlastní knižní sérii, a tím pádem i více případů. Jde jim to totiž dohromady více než dobře.

Mick Finlay sice naskočil do již slušně rozjetého vozu, ale dokázal ho kočírovat a odjet s ním vlastní cestou. Příběh, který je úvodním dílem série, je svižný a chytne od prvních řádků. Nechybí mu suchý britský humor, který Arrowood jen tak trousí mezi řečí. Zároveň je napínavý a udrží čtenářovu pozornost.

A i když se v průběhu děj zamotává, přibývá postav, motivů i politických kliček, závěr secvakne uspokojivě. Navíc navnadí na další pokračování, protože hlavní hrdinové série jsou zajímaví chlápci, o nichž ještě nevíme vše a rádi bychom se dozvěděli víc. A hlavně jim vlastně fandíme, aby to už konečně nandali neomylnému Sherlockovi.

Mick Finlay: Detektiv Arrowood
Moba, překlad Petra Pechalová, 440 stran, 369 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám