Hlavní obsah

RECENZE: Cesta do hlubin pinkfloydovské duše

Právo, Ilja Kučera ml.

Už se to tak stalo, že čeští fanoušci Pink Floyd se ke skladbám této rockové legendy v originálním podání původních členů dostávali a dostávají zvolna, postupně a z různých úhlů pohledu. Poprvé k tomu došlo v září roku 1994 na mamutím koncertu na pražském Strahově.

Foto: Jan Šída, Právo

Nick Mason zavzpomínal na staré Pink Floyd.

Článek

Pink Floyd na něm vystoupili pod svým jménem, ovšem v sestavě, v níž už bezmála deset let chyběl stěžejní pilíř a významný tvůrce repertoáru Roger Waters. Konfliktní a nerudný génius pak navštívil tuzemská pódia opakovaně, aniž by zapomněl nabídnout něco z děl své někdejší domovské kapely. A to vždy v mistrném provedení a podání.

A do třetice zavítal ve čtvrtek večer do pražské Lucerny pětasedmdesátiletý bubeník Nick Mason se svým současným projektem Saucerful Of Secrets. Nadšenému publiku, byť poněkud zuboženému lucernovským vedrem a dusnem, poskytl stodesetiminutový výlet do rané floydovské historie.

Foto: Jan Šída, Právo

Nick Mason v Lucerně, která byla vyprodaná.

Foto: Jan Šída, Právo

Nick Mason se obklopil skvělými muzikanty.

Skupina přijela v rámci evropské části světového turné, o němž sám Mason prohlašuje: „Chtěli jsme si připomenout dobu a atmosféru, která provázela první koncerty této kapely.“

Nutno čestně přiznat, že záměr se do značné míry vydařil. Do programu byly vybrány skladby přibližně z let 1967 až 1973 a kapela se nesnažila převlékat je do současného hudebního či aranžérského hávu.

Foto: Jan Šída, Právo

Nick Mason v Praze.

Samozřejmě dosáhnout někdejší dráždivé příchuti kacířského hledání rodící se psychedelie není s odstupem tolika let snadné. I tak to byl návrat působivý, ne však fosilní. Vedle Masona se o něj postarali kytaristé Lee Harris a Gary Kemp (z britských Spandau Ballet), klávesista Dom Beken a někdejší spolupracovník Pink Floyd, baskytarista Guy Pratt. Zazněly skladby Astronomy Domine, Arnold Layne, See Emily Play či One of These Days.

Pravda je, že samotnému Masonovi by občas slušelo trochu víc energie a jeho zvukově výrazné bicí sem tam působily mírně unaveně. Celkově však kapela zněla v podstatě věrně a přesvědčivě a koncert rozhodně stál za poslech a zhlédnutí.

Nick Mason’s Saucerful Of Secret
Lucerna, Praha, 25. července

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám