Hlavní obsah

RECENZE: Britská tajná organizace Kingsman se vrací v tempu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo před třemi lety zaplakal, když na konci filmu Kingsman: Tajná služba zabili Harryho Harta, nebo třeba jen zalitoval, že ve dvojce už tím pádem nebude hrát Colin Firth, může se radovat.

Foto: Cinemart

Colin Firth se vrací jen trochu pošramocený a v menší roli.

Článek

Ve filmu Kingsman: Zlatý kruh se ukáže, že průstřel hlavy není zase tak těžké zranění, a páska přes prostřelené oko a trošičku zmatený mozek jsou to jediné, co po přestřelce Harrymu zůstalo.

Agenti britské tajné organizace Kingsman, jejímž cílem je bezpečný svět, jsou zpátky. Film má podtitul Zlatý kruh a novým padouchem je žena s tváří Julianne Mooreové.

Úvodní strhující automobilová honička s brilantní rvačkou uvnitř i vně auta odhalí, že Eggsy (Taron Egerton) je v bezvadné formě a bývalý neúspěšný kandidát na Kingsmana Charlie není mrtvý, ale usilovně ho chce zabít.

Merlin a Roxy dál slouží organizaci, Eggsy kromě toho žije se švédskou princeznou, kterou minule zachránil – stejně jako celý svět. Ten je ale zase v ohrožení, protože jistá Poppy ovládla celý obchod s drogami, teď ho potřebuje zlegalizovat a z úkrytu, stylizovaného do padesátých let (má tu dobu prostě ráda), Kingsmany skoro zlikviduje.

Těm nezbývá než se spojit se sesterskou organizací, americkými Statesmany, kteří nosí širáky, vládnou lasem a proklatě nízko zavěšenými kolty, a zatímco Kingsmani se jmenují podle rytířů, oni mají jména podle různých alkoholických nápojů.

Zlatý kruh má ještě větší odpich než Tajná služba a v mnoha perfektně nasnímaných bitkách s báječnou choreografií a triky ještě víc připomene to nejlepší z Jamese Bonda.

Jenže oproti současným bondovkám jsou Kingsmani opravdu moderní a jejich humor je jak situační, tak velmi aktuální, což dokládají mnohé hlášky a odkazy i politická nekorektnost včetně vskutku skvělé parodie prezidenta Trumpa.

Elton John v roli Eltona Johna není sice nejlepší (spíše nejhorší) herec na světě, ale je to Elton John a má ve filmu své docela vtipné místo. A tak jen to, že Kingsman: Zlatý kruh je dvojka a základní nápady těží už z prvního dílu, a také přece jen přílišná délka dvou hodin a dvaceti minut, mu ubírá pár procent z absolutoria.

Kingsman: Zlatý kruh
USA/ Velká Británie 2017, 141 min. Režie: Matthew Vaughn, hrají: Taron Egerton, Halle Berryová, Julianne Mooreová, Channing Tatum, Colin Firth, Mark Strong, Jeff Bridges a další.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám