Hlavní obsah

RECENZE: Black Label Society čili Zakk Wylde

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká metalrocková kapela Black Label Society je pro většinu hudebního světa spojena především se zpěvákem a kytaristou Zakkem Wyldem. Tento pseudonym užívá sedmačtyřicetiletý Jeffrey Phillip Wielandt. Formaci vede, je autorem hudby i textů a proslul mimo jiné i jako kytarista doprovodné skupiny Ozzyho Osbourna, když byl tento na sólové dráze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zakk Wylde je výrazná rocková osobnost.

Článek

Je to rovněž jeden z nejlepších rockových kytaristů světa, muž, při jehož nápadech, sólech i riffech často zůstává rozum stát, nadto představitel toho druhu heavy metalu, který se hrdě hlásí ke svým klasickým kořenům a nerad se od nich odpoutává.

Black Label Society vystoupili v pondělí večer v pražském klubu Roxy. Podle očekávání byl zaplněný fanoušky, kteří si přáli slyšet to nejlepší z devíti řadových alb, jimiž kalifornská kapela svět oblažila. To aktuální se jmenuje Catacombs of the Black Vatican, vyšlo letos v dubnu a koncertní turné je mu zasvěceno. Písnička My Dying Time z něho ostatně pražský večer otevřela.

Kapela jejím prostřednictvím vtáhla fanoušky do hájemství tvrdých kytarových riffů, rychlých sól, „přidušeného“ zpěvu Zakka Wyldea a slušných vokálů, za nimiž stál šikovný baskytarista John DeServio. Pokud totiž jde o styl, kterým se Black Label Society již na konci devadesátých let proslavili, pak ho představili v dobrém světle.

Zůstali v něm i při kytarovém sólu, které uprostřed koncertu odehrál na pódiu v tu chvíli osamocený Zakk Wylde. Bylo nekonečné a upřímně řečeno, husí kůži příliš nenahánělo. Jako by při něm skvělý kytarista chvílemi ustrnul, jeho extempore chyběla dynamika, bylo stereotypní a nemístně dlouhé. Pravdou ale je, že přesně takhle se kapela na rockové scéně prezentuje, takže to nebylo nic překvapivého.

Ve druhé části zasedl Zakk Wylde na okamžik za klávesy a před rozvinutou plachtou s fotografií bývalého člena skupin Pantera a Damageplan Dimebaga Darrella zazpíval naléhavou baladu In This River. Je na albu Mafia z roku 2005 a vyšla několik měsíců poté, kdy byl Dimebag Darrell zavražděn na pódiu v Columbusu při vystoupení svých Damageplan.

V závěru vystoupení se Black Label Society vrátili ke svému nesmlouvavému metalovému stylu a nabídli fanouškům přesně tu náladu, za kterou přišli.

Black Label Society
Roxy, Praha, 16. června

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám