Hlavní obsah

RECENZE: Bezdětná. Nemít dítě se nepřipouští

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Přivést na svět potomka nám dnešní společnost zobrazuje jako jednoduchou věc. S takovou výchozí premisou zpřístupňuje grafická designérka a ilustrátorka Monika Baudišová v lakonicky pojmenované útlé knížce Bezdětná svou trápící se duši.

Foto: Milan Bureš

Monika Baudišová pronikla i do tajů japonské kultury.

Článek

Počít dítě je u zdravých a mladých partnerů hypoteticky samozřejmé, přesto se podle statistik potýká s neplodností až pětina párů a jejich podíl se pravděpodobně bude dále zvyšovat.

Palčivým tématem se na domácím beletristickém poli zabývá jen minimum publikací, letos například zarezonovala zpověď moderátorky Ivany Kulhánkové s titulem Spermie v kelímku.

Svůj příběh přináší také Monika Baudišová, která, ačkoli je v ideálním věku pro založení rodiny, řeší tento problém řadu let. Ve vysvětlovacím úvodu knížky kromě důvodů jejího vzniku syrově komentuje současné nastavení světa, v němž se nepřipouští neúspěch. To u lidí se zdravotními obtížemi, které si navíc sami nezpůsobili, vyvolává mírně řečeno frustraci a pocit selhání.

Foto: Labyrint

Obal knihy

Bezdětná není komiks, byť na sebe jednotlivé výjevy od radostného plánování miminka přes první náznaky potíží a přechod k asistované reprodukci až po množící se marné pokusy chronologicky navazují. Hlavní dějovou linku autorka navíc zasypává výčtem frází, jež se pojí s horečným tlakem na mladé na přijetí dospělých závazků, netečnými lékaři i povrchním postojem osob z jejího okolí, které s rozením dětí svízel nezažily.

Baudišová je v předkládání raněného srdce, ryzí deziluze a vzteku na údajnou normálnost čišící z televizních obrazovek či sociálních médií nesmírně otevřená. Bez rozpaků a srozumitelně popisuje příslušné zákroky i veškeré konsekvence s nimi spojené.

Ilustrátorka Monika Baudišová: Vykreslit se z neplodnosti byla autoterapie

Kultura

Její ilustrátorský styl se vyznačuje čistotou, až tragickým vtipem a především úderností, jíž přispívá monochromatická barevnost s přidanými odstíny růžové a červené.

Prostřednictvím drobných kreseb má kniha nejspíše větší výpovědní hodnotu než v podobě novely. Sloužit může i jako neotřelá příručka pro ty, kteří jsou tematikou nepolíbení nebo se infertilita týká někoho z jejich okruhu.

Monika Baudišová: Bezdětná
Labyrint, 144 stran, 295 Kč

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám