Hlavní obsah

RECENZE: Bez pravdy bolí život daleko víc

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze střípků pohledů třicetileté Jany, jejích rodičů, kamarádky Tinky i Janiných milenců Aleka, Viktora, ale i řady dalších osobností skládá Hana Kolaříková portrét současného člověka poznamenaného smrtí sotva narozeného syna. Kniha se jmenuje Pravý leopardí kožich.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

Janu potkává čtenář v situaci, kdy si veze domů urnu s popelem předčasně narozeného syna. Jen na chvíli jí v inkubátoru stiskl prst a ona chvíle poznačila její život.

Autorka ve svém psychologickém románu rozvíjí široké plátno obrazů zasahujících od dnešních výzkumů v Keni přes vztah ke dvěma mužům po osudy babičky Erny a prababičky Rút postižených holocaustem v Terezíně i v Osvětimi. Zdánlivě nesourodý celek drží při sobě díky citlivé psychologické kresbě všech postav, kdy každá z nich prožívá po svém vlastní trápení a nejistotu.

S pečlivě voleným jazykem s důrazy na vystižení jedinečnosti okamžiku využívá autorka metodu použitou v předcházejícím románu Mušle. Každá z postav si prožívá své drama, kdy si ospravedlňuje vlastní bolesti. Jana přes vnitřní nepokoj chce žít v pravdě, takže nakonec všem oznamuje nepříjemné skutečnosti související s jejím životem. Jakoby to byla nejdůležitější věc, aby mohla zase začít žít.

Kolaříkové se daří vystihnout složitost dnešních mezilidských vztahů, kdy se snaží pochopit nejen jevy, ale i příčiny chování všech, kdo k sobě patří, i když své sny spřádají s jinými lidmi, než jsou ti rodově nejbližší. Společné historie se však zříci nedokážou.

Hana Kolaříková: Pravý leopardí kožich
Host, 224 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám