Hlavní obsah

RECENZE: Atomová blondýna. Zuřivá snaha být cool

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký komiksový film Atomic Blonde se tak zuřivě snaží být cool, až to unavuje. Nesmyslnost příběhu má překrýt bujné vizuálno, umírněně zábavné akční scény ve stylu „jedna hubená blondýna zmlátí třicet chlápků“, kulisa Berlína a líbající se holky.

Trailer k filmu Atomic Blonde: Bez lítosti - s upozorněnímVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Překombinovaný scénář ani nemá cenu rozebírat. Je jasné, že jde jen o záminku k tomu, aby agentka Charlize Theronová mohla chodit po Berlíně roku 1989 na vysokých podpatcích a všechny vraždit. Celý film je stavěn na efekt, nevystihuje atmosféru komunistického státu. O věrohodnost se ani nesnaží.

Akci režisér David Leitch prokládá rozhovory v ústředí tajné služby, kde posléze agentku vyslýchají, ale filmu to nijak nepomáhá. Banalita rozhovorů nudí, blondýna je stále stejně jednorozměrně cool. Zatímco ve filmovém Berlíně létají mrtvoly vzduchem, v ústředí se neděje vůbec nic.

Leitch si oblíbil filmové klišé, kdy zpomalíme brutální akční scénu a k tomu si pustíme nesouvisející pěknou baladu z 80. let, třeba od George Michaela nebo dokonce 99 Luftballons od Neny, což je mimochodem protiválečná píseň. Zařazení lesbických líbaček už je jen třešničkou na dortu scenáristického zoufalství. Koho to má dnes šokovat?

Foto: Vertical Ent.

Charlize všechny přepere.

Akční scény byly natočeny šikovně, nabízejí spoustu zajímavých úhlů a choreografie. Lehký úsměv nostalgie vyvolají honičky po ulicích s žigulíky (pro nejmladší čtenáře: žigulík bylo sovětské auto, pozn. aut.) a trabanty, tu a tam ukážou zuby i terénní lady a staré dobré nákladní avie.

Hlavní postava však nemá, kromě übersexy vzhledu, vůbec nic, čím by zaujala. Chladná blondýna se utápí ve vodce a my nevíme, co si myslí a co ji trápí.

Nejvíce trestuhodná je absence nadhledu a humoru, který nechyběl u Jamese Bonda ani u některých akčních filmů s Brucem Willisem, ba dokonce ani se Schwarzeneggerem.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám