Hlavní obsah

RECENZE: Arne Dahl napsal knihu o vášni a pokušení

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké vody se jmenuje nový román švédského spisovatele Jana Arnalda, který získal světovou proslulost jako Arne Dahl. Proti své dvojici detektivů ze skupiny A, Paula Hjelma a Kerstin Holmovou, postavil nebezpečného protivníka, kolegu z policejního sboru Daga Lundmarka.

Foto: nakladatelství Mladá fronta

Obal knižní novinky

Článek

Před dvěma lety v rozhovoru Právu prozradil, že Paul je trochu on, zatímco Kerstin je nutný ženský protipól. Protipól teď hodně výrazný, protože před časem byla po dva roky Lundmarkovou snoubenkou. O tom, že by na ten čas plný násilí ze strany partnera ráda zapomněla, svědčí, že o tom není ani řádka v jejím profesionálním životopisu. Proto je s Hjelmem požádána, aby v rámci interního vyšetřování prověřovali okamžik, kdy Lundmark během zásahu proti nelegálním přistěhovalcům z Afriky zastřelil Winstona Modisaneho.

Není nutno prozrazovat víc, snad jen dodat, že podoba detektivní literatury se od šetření v rámci pachatel, oběť, „pátrač“ čím dál více přesouvá ke krimi literatuře se širším společenským záběrem. A s dramaty samotných policistů, jejichž osobního života se zločiny čím dál víc týkají.

Dahl dokázal spojit do celku jak dva protagonisty, tak i jejich záludného protivníka, jehož s Holmovou spojila navždy nejen prožitá vášeň, ale i cosi trvalejšího. Také rozhodování nadřízených, kteří musejí volit, zda pokračovat v kariéře, nebo s únavou vyvolanou lety služby odejít do důchodu.

Možná se spojení Lundmarka s rostoucím počtem mrtvých může zdát zbytečně komplikované. Snad je to dáno právě změnou témat a stylu vyprávění. Podle ohlasu je však zřejmé, že to vadí spíš kritikovi než čtenářům.

Arne Dahl: Velké vody
e-kniha 185 Kč

Celkové odnocení: 80 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám