Hlavní obsah

RECENZE: Antická Štvanice ve znamení zlých býků

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen skončila novocirkusová Letní Letná, už Praha kulturní žije Antickou Štvanicí. Potřetí. Letos od posledního srpna do 10. září.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Faidru hraje Tereza Vilišová, jejího chotě, athénského krále Thesea, Václav Vašák.

Článek

Před dvěma lety křísil v plenéru kolem vily na ostrově Ivo Kristián Kubák Aischylovu trilogii Oresteia, loni Jan Nebeský Ovidiova Orfea. Martina Schlegelová se pustila do Konce Faidry Irky Mariny Carrové s přílepkem Prosebnic Češky Anny Saavedry.

Athénská prvoplánovost?

Kdyby s jednoaktovkou navíc, bylo by možná ještě dobře. Jenomže dramaturgicky rozhodly se Marie Špalová s režisérkou oba texty prolnout.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Nad mrtvým Hippolytem (Lukáš Černoch), Faidra (Tereza Vilišová) a Mínotaurus (Zbyšek Humpolec), v pozadí Mínos (Dušan Sitek).

Najednou se tak do antické báje o rozporuplné hrdince z časů nejslavnějšího krétského krále Mínóa, jehož nočními můrami byli divoký býk a Minotaurus, člověk s hlavou tura, vzešlý z hříšného vztahu Mínóovy manželky Pásifaé, připletou po moři připlouvající syrské migrantky prosící o azyl athénského vladaře Thesea, o čemž samolibě spolurozhoduje nám dobře povědomý, nechvalně proslulý tiskový mluvčí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Chůva (Natálie Drabiščáková), Pásifaé, manželka krétského krále Minóa (Dana Poláková).

Celku není možné upřít velkou dávku tvůrčí imaginace. Až do chvíle, v níž do znamenitého a po duchu Faidřina tragického osudu do naší doby Carrovou citlivě aktualizovaného textu s bohatou inscenační metaforikou Schlegelové, využívající louku, řídký les ostrova, a poprvé i řeku, s trochou fantazie Egejského moře, vstoupí Saavedřina prvoplánová současnost.

Jeník Tichý mistrovsky do hloubky prosvítil hrací prostor. Režie přesně tlumočí jednu, Carrovou akcentovanou verzí Faidřina příběhu, pro hrdinku nejméně lichotivou - marnivá, nespokojená manželka jako svůdkyně nevlastního syna Hippolyta.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Titulní roli Faidry ztvárňuje Tereza Vilišová.

Divadlu Letí a souboru Tygr v tísni se podařilo shromáždit výraznou hereckou družinu: Terezu Vilišovou (Faidra), Václava Vašáka (Theseus), Danu Polákovou (Pásifaé), Dušana Sitka (Mínós), Tomáše Kobra (Daidalos), Agátu Kryštůfkovou, Hedviku Řezáčovou, Natálii Drabiščákovou, Lukáše Černocha, Zbyška Humpolce...

Ctěme vlastní Satyry

Ve chvíli, kdy se z kmeta Mínoa stává překladatel z argotu vladaře Thesea do kultivovaného starořeckého hexametru, kdy se králův mluvčí předhání v čtení jeho myšlenek, v pomlouvání protivníků a iniciativně plní nejprve úkol migranty nahnat zpátky do moře, a potom je přijmout k uspokojení potřeb nadsamce, spadne klec.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Mínotaurus v pojetí Zbyška Humpolce

Člověk nemusí být voličem soudem potvrzených lhářů ani politiků popotahovaných za podvody a popírajících vlastní rozporuplnou minulost, nemusí ale hned hýkat při laciných narážkách ničících mimo jiné, ale především, dílo věhlasné irské dramatičky, jejíž Maju, U kočičí bažiny či Porcii Coughlanovou jsme už měli příležitost ocenit.

Divadlo Letí & Tygr v tísni Praha - Marina Carr: Konec Faidry, Anna Saavedra: Prosebnice
Překlad Ester Žantovská, úprava Martina Schlegelová, Marie Špalová. Režie Martina Schlegelová, dramaturgie Marie Špalová, scéna Dragan Stojčevski, kostýmy Petr Vítek, hudba a sound design Ivan Acher, pohybová spolupráce Adéla Stodolová, light design Jeník Tichý. Česká premiéra 2. září, psáno z předpremiéry 31. srpna 2018 v rámci třetí části cyklu Antická Štvanice v prostoru Vily Štvanice Praha.

Hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Související články

Divadelní léto pod nebem budiž pochváleno

Ačkoli léto máme spojené s časem dovolených, toulání se přírodou, koupání a slunění, v nabídce letních atrakcí nechybějí ani divadelní zážitky. A to jak ze...

Výběr článků

Načítám