Hlavní obsah

Recenze alba Top 10 finalistů soutěže SuperStar

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Den po vyvrcholení soutěže Česko hledá SuperStar vydala společnost BMG kompilaci Top 10. Jsou na ní vybrané soutěžní písničky všech deseti finalistů, společné skladby Veď mě dál a Superstar, pro poslední pětici napsaná Hvězdy a také Letím ke hvězdám v podání finalistek Anety Langerové a Šárky Vaňkové.

Foto: Michal Václav

Nový fibroskop v akci.

Článek

Patnáctiskladbová sbírka není víc, než suvenýr z jedné úspěšné televizní soutěže. Dárek pro fanoušky a památka pro všechny finalisty. Aby to bylo jinak, museli by se začít profilovat, nazpívat nové písničky a někdo by musel dohlédnout na dobrou produkci desky. Nic z toho se nestalo.

Desítka sólově přezpívala čísi skladby, a mohla se tak maximálně dostat do pozice úspěšného klonu. Jak se při poslechu písní do mysli zároveň vkrádá i jejich originální verze, těžko se v nich hledá cosi osobitého.

Existují ale zpěváci, které lze rozeznat, toť největší přínos kompilace. Úvodní Balogové When I Need You od první chvíle dává najevo, že přichází vynikající zpěvačka. Aneta Langerová si také nachází svou polohu, sytost a určitá syrovost jejího hlasu se zdá být do budoucna obrovskou devízou.

Charakteristický je i Petr Poláček. Jeho rockový hlas a la Bonjovi (samozřejmě v písni Always od téhož) si nespletete, byť se zdá, jako by si s některými momenty skladby nevěděl rady. Nezaměnitelnost se objevila i v hlase Veroniky Zaňkové, která má až černošské cítění. Skladbu Un-Break My Heart zazpívala s přehledem a obrovskou rezervou.

S dalšími zpěváky je trochu problém. Poznat bez nápovědy, že právě zpívá ten či ona, je těžké. Nic to však nemění na tom, že například True Colors od Petry Páchové je dobře odvedená práce, stejně tak I"m With You Šárky Vaňkové.

Společné skladby jsou do počtu, jakási soutěž v tom, kdo složí stadiónovější refrén, tudíž obehnané zbytečným patosem. Navíc jako by jejich texty psal tentýž snílek posedlý nebem a hvězdami, prostě věcmi nad hlavou. S průměrňoučkou "tuckou" Letím ke hvězdám by sotva co udělal i Michael Jackson po kyslíkové masáži. A to je velká figura.

Různí: Top 10

BMG, 58:00

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám