Hlavní obsah

Rebelové Svěrák a Smoljak na chopperu. I to zachytil Petr Brukner

Cimrmanovský herec Petr Brukner si celý život pro radost fotí. Kolegy z divadla či obyčejné lidi na ulici a v práci. Zajímají ho třeba i veřejné záchodky. V pražské galerii Czech Photo Centre (Nové Butovice) se jeho výstava Jen tak jsem šel kolem otevře vernisáží 7. září v 18:00.

Foto: Petr Brukner

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak

Článek

Brukner fotí od dětství, také vytváří koláže z obrazů starých mistrů (takzvané fóráže) nebo vymýšlí různá dílka z věcí nalezených na smetišti.

„Ulice je divadlo, kde se odehrávají tisíce scén, které se nebudou nikdy opakovat. Je jen na mně, jak je zachytím, někdy to mohou být jedinečné okamžiky, jindy naprosto banální,“ poznamenal Petr Brukner.

„Fotím rád normální lidi, číšnice, prodavačky, ale třeba i obsluhu na veřejných záchodcích v různých městech. Pokaždé se zeptám, jestli můžu fotit.“

Foto: Petr Brukner

Národní třída

První fotku prý udělal v deseti letech na plovárně v rodném Písku. Od strýčka si vypůjčil Rolleiflex a vyfotil maminku v plavkách před kabinou číslo 52. První vlastní fotoaparát Praktika si pořídil na půjčku. Staré fotoaparáty ho tak baví, že je začal i sbírat (má jich čtyřicet).

Foto: Petr Brukner

Petr Brukner: Litomyšl

Za desítky let vytvořil mimo jiné spoustu snímků ze zákulisí Divadla Járy Cimrmana, kde začínal jako oponář a kulisák, a nakonec se stal známým hercem a současně obrazovým kronikářem fenomenálního souboru, jehož sláva už dávno překročila hranice ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám