Hlavní obsah

Rakovina nebyla příčinou smrti Eddieho Van Halena

Právo, jaš

Jeden z nejlepších kytaristů všech dob Eddie Van Halen zemřel letos v říjnu ve věku 65 let. Měl rakovinu a předpokládalo se, že prohrál boj s ní. Nedávno se nicméně ukázalo, že nebyla příčinou jeho smrti.

Foto: ČTK

Eddie Van Halen skonal 6. října letošního roku.

Článek

Podle portálu TMZ stojí v úmrtním listě hudebníka, že přímou příčinou jeho skonu byla mrtvice. Trpěl navíc rakovinou krku, jazyka a plic. Rovněž bojoval s myelodysplazií, známou jako stav před leukémií. Dokument také informuje o rakovině kůže na hlavě a nepravidelné srdeční frekvenci.

V posledních letech Van Halen pravidelně létal do Německa, kde podstupoval radiační terapii, aby zastavil růst nádoru. Sám pak našel příčinu své nemoci v tom, že si kytarová trsátka až příliš často vkládal do úst. Veřejně to deklaroval.

Eddie Van Halen zemřel 6. října 2020. Dne 28. října bylo jeho tělo zpopelněno tak, jak si to přál. Popel převzal jeho syn Wolfgang.

Van Halen se ve skutečnosti jmenoval Edward Lodewijk Van Halen. Narodil se 26. ledna 1955 v Nizozemsku. Některé zdroje uvádějí, že v Amsterdamu, jiné zase, že to bylo v Nijmegenu. Má staršího bratra Alexe, který je respektovaným bubeníkem a byl rovněž členem kapely Van Halen, kterou spolu v roce 1972 založili.

Původně skládal pod vlivem hudby Jimiho Hendrixe. V roce 2003 byl zařazen na 70. místo, v roce 2011 pak na 8. místo v žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob podle magazínu Rolling Stone. V roce 2004 byl časopisem Guitar World zařazen na páté místo v seznamu 100 největších kytaristů heavy metalu všech dob.

Van Halen byla jedna z nejpopulárnějších amerických hardrockových kapel. V roce 1978 vyšlo její debutové album s jednoduchým názvem Van Halen. Hudební publicisté brzy začali psát o tom, že nikdo jiný nehrál tak, jako Eddie Van Halen. Řekl to ostatně i Ritchie Blackmore z Deep Purple, který nikdy jen tak někoho nechválí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám