Hlavní obsah

Radoky vyzobalo Dejvické divadlo

Právo, Jiří P. Kříž

Radokovu cenu navíc by si zasloužil moderátor nedělního slavnostního večera Miroslav Hanuš a jeho herečtí kolegové z pražského Divadla v Dlouhé. Vykouzlili z nouze ctnost a polidštili nedostatek financí na živou kulturu, který jako dílo své a předchůdců nedohlédla jen přítomná ministryně kultury Alena Hanáková.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Herec roku Ivan Trojan v Dejvickém Divadle roku v Inscenaci roku 2012 - jako Bůh v Ucpaným systému Irvina Welshe, režie Michal Vajdička

Článek

Trojan a Hloužková

Tak není ta paní ministryně v obraze, že se musela zhrozit, čemuže to osobně předává Cenu Alfreda Radoka za nejlepší inscenaci roku 2012. Video zrovna fungovalo a bylo vidět, jak se jí nad přívalem argotu z huby Hynka Čermáka v ukázce z vítězné hry Irvina Welshe a Daniela Majlinga Ucpanej systém v režii Michala Vajdičky ježí vlasy.

To ale nebylo všechno. Ivan Trojan za roli Boha ve sračkách civilizace v téže inscenaci získal Radokovu cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Dejvičtí zvítězili i v kategorii Divadlo roku. A aby toho nebylo málo, umělecký šéf Miroslav Krobot vydoloval ještě Radoka v kategorii Hra roku pro Briana (Jonese z Rolling Stones). Nadílka tedy pro divadlo, které si ve finanční mizérii může ročně troufnout na tři, čtyři premiéry, bohatá. Ale zasloužená.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Skoro všichni z Dejvického Divadla roku v Ucpaným systému, Inscenaci roku 2012: zleva Miroslav Krobot, Václav Neužil, Martin Myšička, Hynek Čermák, zády Jaroslav Plesl, Jana Holcová, Martin Pechlát, Petr Víšek a Herec roku Ivan Trojan - jako Bůh

Stejnou cenu jako Trojan v mužské obdržela v ženské kategorii Ivana Hloužková z brněnské Husy na provázku za roli houmelesáka a světoznámého fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Anny Petrželkové Tichý Tarzan. Po stejném ocenění za Maryšu v inscenaci Vladimíra Morávka v roce 1995 výmluvné sklenutí duhy nad zářnou hereckou cestou osobnosti druhé provázkovské generace.

Pro zbytek světa

Zbývající Ceny Alfreda Radoka obdrželi Matěj Forman a Andrea Sodomková za scénografii v inscenaci Ivana Arsenjeva, Marka Ivanoviće, Petra Formana a Radka Malého Čarokraj v pražské Zlaté kapličce, Miloš Orson Šědroň - jeho otec získal stejnou cenu loni za hudební part k Leoši Janáčkovi Milana Uhdeho v Huse, synek letos za hudbu k Divadlu Gočár Jana Nebeského s občanským sdružením Omnimusa v Divadle Komedie Praha.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Herečka roku 2012 Ivana Hloužková jako houmelesák

Talentem roku 2012 byl prohlášen režisér Braňo Holíček. Zajděte třeba na jeho Demo demokracii do Ypsilonky...

Ceny Alfreda Radoka 2012
Inscenace roku
Irvine Welsh, Daniel Majling: Ucpanej systém. Režie Michal Vajdička. Dejvické divadlo Praha
Ženský herecký výkon
Ivana Hloužková - Miroslav Tichý v inscenaci Tichý Tarzan. Režie Anna Petrželková. Divadlo Husa na provázku Brno
Mužský herecký výkon
Ivan Trojan - Bůh v inscenaci Ucpanej systém. Režie Michal Vajdička. Dejvické divadlo Praha
Divadlo roku
Dejvické divadlo
Česká hra roku
Miroslav Krobot: Brian. Dramaturgie Karel František Tománek, režie Miroslav Krobot. Dejvické divadlo Praha
Scénografie roku
Matěj Forman, Andrea Sodomková v inscenaci Čarokraj. Režie Petr Forman. Národní divadlo Praha
Hudba roku
Miloš Orson Štědroň v inscenaci Divadlo Gočár. Režie Jan Nebeský. Omnimusa v Divadle Komedie Praha
Talent roku
Braňo Holíček, režisér

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám