Hlavní obsah

Rada zamítla žádost o licenci k erotickému kanálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zamítla žádost společnosti Help film o licenci k erotické TV stanici s názvem Erox. Členové rady ale při hlasování o licenci nebyli jednotní.

Článek

Help film žádal o licenci na dvanáct let pro satelitní vysílání pro deset zemí střední a východní Evropy včetně Česka, a to od 22.00 do 6 hodin rána. Nárok na satelitní a kabelovou licenci má ze zákona každý, kdo o ni požádá, neboť musí splnit jen několik základních podmínek.

"Z výsledků ústního jednání nebyli někteří členové rady přesvědčeni, že program nebude porušovat zákon," řekl předseda rady Václav Žák. Sám byl ale stejně jako Katarína Vaculíková a Dalibor Matulka pro udělení licence. Podle nich z ústního jednání nevyplynulo, že by program zákon porušoval.

Rada může neudělit licenci žadateli, pokud navrhovaná programová skladba nesplňuje požadavky podle paragrafů vysílacího zákona. Ty se týkají například zákazu vysílání pořadů mezi 06:00 a 22:00, které mohou ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Jak uvedli Žák, Vaculíková a Matulka v tiskové zprávě, podle zákona lze do vysílání v rozmezí 22:00 až 06:00 zařazovat i programy, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. "Ze žádosti by tak muselo vyplývat, že se jedná o program, který se do vysílání nesmí zařadit nikdy. Podle našeho názoru takové informace z projektu ani z nařízeného ústního jednání neplynuly, a licence proto udělena být měla," uvedla trojice členů rady.

V roce 2005 si erotiku předplácela pětina zákazníků satelitních a kabelových operátorů

Jak řekl Žák, podle jeho osobního názoru měla rada licenci udělit, stejně jako ji loni udělila českému erotickému kanálu TV Leo. Zájemci v ČR o erotické programy mohou v současné době sledovat například prostřednictvím sítí UPC i dalších zahraniční stanice Hustler TV a XXX X-treme.

Údaje o tom, kolik domácností si erotické programy předplácí, nejsou příliš k dispozici. Podle údajů z roku 2005 si erotické programy předplácela zhruba pětina zákazníků satelitních a kabelových operátorů, což bylo zhruba o 20 až 30 procent více než o rok dříve. Nárůst byl však způsoben rozšířením distribuce těchto programů do sítí menších kabelových operátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám