Hlavní obsah

Rada České televize řešila zpravodajství a předražený tendr na techniku

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavem a rozvojem zpravodajství České televize se na svém středečním zasedání zabývala Rada ČT. Diskutovala také o nákupu filmového snímače HD, který byl podle prvotního zjištění dozorčí komise zakoupen ve výběrovém řízení o pět až deset miliónů korun dráže, než být zřejmě mohl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K problému, proč se v rolích externích hostů-komentátorů ve zpravodajském studiu objevují k jednotlivým tématům stále ti samí odborníci, uvedl ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč, že editoři se o obměnu tváří snaží, ale schopných profesionálů je málo.

„Existuje jen malá skupinka lidí ochotných a připravených přijít okamžitě do vysílání a reagovat. Hledáme nové tváře. Někdy to ale přináší problémy. Jsou uznávaní odborníci, kteří jakmile se rozsvítí červené světýlko na kameře, mentálně zkolabují a nejsou schopni ze sebe nic vypravit,“ uvedl Bradáč.

ČT se již delší dobu potýká s klesajícím zájem diváků o večerní Události na ČT 1. „Podle mě to chce zásadní změnu redakčního systému, nové studio odpovídající nejnovějším technologickým pokrokům, to stávající je šestnáct let staré. Dále změnit obsah tím, že se zprávy časově zkrátí, zestruční, zjednoduší. A zároveň to chce také pracovat na propagaci lidí, kteří zprávy v ČT dělají,“ reagoval Bradáč.

Možná předražená technika

Dozorčí komise Rady ČT zjistila, že ČT zakoupila prostřednictvím výběrového řízení filmový snímač HD zřejmě o pět až deset miliónů korun dráže, než mohla. Někteří členové rady tím byli pobouřeni a žádají hlavu viníka. Po diskusi ale rada došla k závěru, že požádá na jednání rady nepřítomného generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, aby do 20. května sporný nákup písemně objasnil. Pak se rozhodne, jak bude dále postupovat.

„Snímač HD byl nabízen výrobcem za cenu 800 tisíc eur a my (ČT) jsme ten výrobek koupili za 21 miliónů korun," uvedl mj. na radě Jiří Stránský z dozorčí komise a dodal, že se nepracovalo s možnou slevou a jinými nabídkami. Přísrtoj byl zakoupen od společnosti International Video Communication. Tato společnost však, a jak vyšlo najevo v diskusi, zejména další firma Kit Production, již v minulosti od ČT nějaké technologické zakázky získala. Kolem výběrových řízení s uvedenými společnostmi není vše jasné, i když výběrová řízení formálně proběhla podle zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám