Hlavní obsah

R.E.M.: Ne, opravdu se nevrátíme

Novinky, Stanislav Dvořák

Vypadá to, že lidé mají stále problém pochopit, že zásadní skupina 80. a 90. let R.E.M. už hrát nebude. Její členové se dohodli na přátelském rozchodu na vrcholu a nechtějí to dále rozmělňovat. Baskytarista Mike Mills znovu potvrdil magazínu Rolling Stone, že návrat je extrémně nepravděpodobný.

Článek

Někteří fanoušci jejich konec v roce 2011 vnímali jen jako starou fintu muzikantů, kteří chtějí veřejnost dráždit a po dvou letech zase s velkou pompou nastoupit na pódium. Jenže R.E.M. to myslí vážně, např. zpěvák Michael Stipe odmítá zpívat i sólo, zkrátka je hudbou unaven.

"Řekli jsme, že je konec, a je konec. Kdybychom si upřímně mysleli, že je nějaká šance na návrat, tak bychom to mohli říct tenkrát," uvedl Mills.

R.E.M. vydali poslední desku Collapse Into Now v roce 2011 a pak už nechtěli koncertovat. Za pár měsíců ohlásili oficiální konec kariéry.

"Jako celoživotní kamarádi a spiklenci jsme se rozhodli to odpískat. Odcházíme s obrovským pocitem vděčnosti, konečnosti a okouzlení z toho, co se nám povedlo," uvedli tehdy.

"Nešlo o žádné drogy, žádné hádky, žádné soudy. Prostě byl čas to zabalit. To v minulosti ještě nikdo neudělal."

Je ale pravda, že nikdy není nic jisté. Kapely jako Eagles a Cream se spojily třeba po desítkách let. "Absolutně nikdo nemůže předvídat budoucnost, ale nyní není žádný plán na návrat  R.E.M.," připustil Mills.

Kytarista sólo

Bývalý kytarista R.E.M. Peter Buck vydal loni sólo album. „Nebylo to v plánu, nebyla to má touha, prostě se to nějak stalo. Když R.E.M. skončili, já jsem strávil tři měsíce sezením na zadku, protože jsem kvůli zranění nemohl hrát na kytaru. Moje kapela byla v tahu a nemohl jsem používat prsty na pravé ruce, tak jsem začal psát texty, abych měl co dělat.“

Na albu se objevili hosté jako Corin Tucker, Jenny Conlee (The Decemberists), kytarista od Patti Smith Lenny Kaye a Bill Rieflin se Scottem McCaugheym.

Zpěvák Michael Stipe loni prohlásil, že už žádnou hudbu dělat nechce. „Proč bych musel psát písničky? Teď jsem se dostal do fáze, že nevím, co budoucnost přinese,“ řekl. Mohl by se věnovat filmu nebo sochařství, ale v žádném případě nechce nahrávat alba jako sólista. „Jak by to znělo? Jako vyčpělí R.E.M.?“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám