Hlavní obsah

R.E.M. hlásí nové album a spolupráci se zpěvákem Pearl Jam a Patti Smithovou

Novinky, Stanisalv Dvořák

Klasici indie pop-rocku R.E.M. jsou zpět s novým materiálem, na kterém docela nečekaně spolupracovali s grungeovým zpěvákem Eddiem Vedderem (Pearl Jam) či věčnou ikonou punku Patti Smithovou. CD vyjde začátkem roku 2011.

Článek

Nová deska bude prý rozmanitější, ne plná "vypalovaček" jako jejich poslední album Accelerate z roku 2008, které u kritiky bodovalo a skupina ho představila i v Praze na stadiónu v Edenu.

Detaily o desce prozradil serveru Spin.com multiinstrumentalista Mike Mills: "Na Accelerate jsme se snažili udělat písničky tak krátké a rychlé, jak to šlo. Tohle nové album chceme více roztáhnout do šířky."

"Chceme do toho dát hodně rozmanitosti, ne jen jeden typ písniček. Jsou tam nádherné pomalé věci, nějaké ve středním tempu a tři, čtyři pro rockery.

Mills také prozradil, že písnička Blue vznikla ve spolupráci s Patti Smith a Eddie Vedder z Pearl Jam si s nimi zazpíval v It Happened Today. Pro skupinu to bude již patnáctá studiová deska. Natáčeli ji v Berlíně, Nashvillu a New Orleans a podle svých slov si užívali atmosféru a jídlo v každém z měst.

"Je zábava zajít si do měst, která máme rádi, a strávit tam nějaký čas. Po práci ve studiu si zajdeme na večeři, je důležité vyjít ven, dát si skvělé jídlo a otřepat ze sebe zbytky dne ve studiu, prostě se bavit s kamarády."

"V Berlíně si dáváme pivo a wurst, v New Orleans jídlo ve stylu cajun a pijeme sazerac. V Nashvillu jsme snědli spoustu smažených kuřat."

Třicet let spolu

R.E.M. začali hrát v roce 1980 v americkém městě Athens ve složení Michael Stipe, Mike Mills, Peter Buck a Bill Berry. Jejich první singl vydaný u nezávislé firmičky se jmenoval Radio Free Europe. Během osmdesátých let si u klubového publika udělali jméno deskami Murmur, Reckoning, Fables of the Reconstruction, Lifes Rich Pageant, Document nebo Green.

Přibližně od přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy se z nich stali světové hvězdy s miliónovými prodeji, se o R.E.M. začalo mluvit i v Česku, kde už mohla vyjít jejich dvě hudebně vynikající a současně i komerčně nejúspěšnější alba Out of Time (1991) a Automatic for the People (1992).

Hity z nich hrají na koncertech dodnes a zní stále stejně dobře, zřejmě i proto, že za třicet let nedošlo ve skupině až na jednu výjimku k žádným personálním změnám. V roce 2007 byli R.E.M. uvedeni do rockenrollové síně slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám