Hlavní obsah

Queen Omega: reggae je duchovní potrava

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka Queen Omega pocházející z miniaturní zemičky Trinidad a Tobago zanechala ve čtvrtek v Lucerna Music Baru naprosto nadšené fanoušky, kteří si vykřičeli druhý přídavek a slib, že se brzy vrátí. Takové vibrace a mohutný hlas se v Praze neobjevují často.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Queen Omega

Článek

Queen Omega zpívá roots reggae, které chápe jako prostředek k šíření duchovního poselství. Koncert zahájila jako pravá kazatelka svou úpravou nejslavnějšího gospelu světa Amazing Grace.

Od prvního taktu bylo jasné, že tahle dáma by svým hlasem utáhla lokomotivu. V hlubších i vyšších polohách vykazoval masivní objem a jeho hrubé zabarvení se k černé muzice výborně hodilo. Kapelu bez obvyklých vokalistek (elektrická kytara, baskytara, bicí a klávesy) bez problémů "ukřičela", aniž by se nějak přepínala.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Queen Omega

Po Amazing Grace následovaly její větší hity Hustle Up a Destiny a spousta méně známých písniček. Skupina se držela spíš zpátky, každému muselo být jasné, kdo tady vládne. Jen kytarista třikrát či čtyřikrát zasóloval. Jeho výstupy měly přiměřenou délku a byly dobře vystavěné od bluesových začátků k rychlým efektním zakončením.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Queen Omega

Omega ani jednou intonačně nezaškobrtla a všechny písničky interpretovala promyšleně s emocemi odpovídajícími jednotlivým pasážím, tak jako všichni umělci, kteří skutečně přemýšlejí o tom, co zpívají.

"Reggae je duchovní potrava a vy mi dáváte hodně energie," pochválila publikum, které ji po dvě hodiny doslova hltalo.

Na jejím projevu je znát pečlivé studium soulové a jazzové klasiky, kterou jí přiblížila její matka, a taky dlouhá praxe. Queen Omega profesionálně vystupuje od roku 2000 a vydala čtyři studiová alba. Spolupracuje s Gentlemanem nebo s držitelem Grammy za nejlepší reggae album roku 2010 Buju Bantonem.

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám