Hlavní obsah

Putin udělil vyznamenání českému skladateli Vadimu Petrovovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské velvyslanectví informovalo, že skladatel Vadim Petrov byl 26. října výnosem prezidenta Ruské federace Vladimira Putina vyznamenán za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy, plodnou činnost pro sbližování a vzájemné obohacování národních kultur Řádem přátelství.

Foto: Velvyslanectví Ruské federace

Vadim Petrov

Článek

Petrov, označovaný jako český skladatel, je původem Rus. Patří k potomkům šlechtického rodu Repninů-Repninských. Rusko ocenilo jeho inspiraci v tamní lidové kultuře. Skladatel se ale nesetká přímo s Putinem, cenu mu předalo velvyslanectví.

Naopak český písničkář Jaromír Nohavica jel loni přímo do Kremlu za Putinem, kde převzal medaili a poděkoval v ruštině.

Nohavica převzal medaili od Putina

Kultura

„Skladatel Petrov je autorem více než 1400 titulů, mezi nimiž je hudba k 173 celovečerním a animovaným filmům, oblíbeným jak v České republice, tak i v zahraničí. Ve své tvorbě se Vadim Petrov často obracel k ruskému hudebnímu dědictví, vytvořil originální symfonická díla založená na ruských lidových písních a tvorbě ruských skladatelů: Ruské evangelium, Stříbrná serenáda, Obrázky staré Rusi, Ruské balady a romance,“ dodalo velvyslanectví.

Profesor pražské konzervatoře absolvoval také stáž na Ruské hudební akademii Gněsinových. Je autorem aranžmá ruských děl pro české orchestry, rozhlas a televizi.

Řád přátelství patří k nejvýznamnějším v Rusku. Dostali ho i polský režisér Andrzej Wajda, francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová, srbský režisér Emir Kusturica nebo komunistický europoslanec Jiří Maštálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám