Hlavní obsah

Putin udělil vyznamenání českému skladateli Vadimu Petrovovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Ruské velvyslanectví informovalo, že skladatel Vadim Petrov byl 26. října výnosem prezidenta Ruské federace Vladimira Putina vyznamenán za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy, plodnou činnost pro sbližování a vzájemné obohacování národních kultur Řádem přátelství.

Foto: Velvyslanectví Ruské federace

Vadim Petrov

Článek

Petrov, označovaný jako český skladatel, je původem Rus. Patří k potomkům šlechtického rodu Repninů-Repninských. Rusko ocenilo jeho inspiraci v tamní lidové kultuře. Skladatel se ale nesetká přímo s Putinem, cenu mu předalo velvyslanectví.

Naopak český písničkář Jaromír Nohavica jel loni přímo do Kremlu za Putinem, kde převzal medaili a poděkoval v ruštině.

Nohavica převzal medaili od Putina

Kultura

„Skladatel Petrov je autorem více než 1400 titulů, mezi nimiž je hudba k 173 celovečerním a animovaným filmům, oblíbeným jak v České republice, tak i v zahraničí. Ve své tvorbě se Vadim Petrov často obracel k ruskému hudebnímu dědictví, vytvořil originální symfonická díla založená na ruských lidových písních a tvorbě ruských skladatelů: Ruské evangelium, Stříbrná serenáda, Obrázky staré Rusi, Ruské balady a romance,“ dodalo velvyslanectví.

Profesor pražské konzervatoře absolvoval také stáž na Ruské hudební akademii Gněsinových. Je autorem aranžmá ruských děl pro české orchestry, rozhlas a televizi.

Řád přátelství patří k nejvýznamnějším v Rusku. Dostali ho i polský režisér Andrzej Wajda, francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová, srbský režisér Emir Kusturica nebo komunistický europoslanec Jiří Maštálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám