Hlavní obsah

Punkoví Buzzcocks vystoupí poprvé v Praze

Novinky,
PRAHA

Poprvé se v Pražském klubu Futurum představí v neděli 30. dubna legendární manchesterská punková skupina Buzzcocks, která spolu s The Clash a se Sex Pistols stála v roce 1976 u zrodu hnutí. Jejich debutové EP Spiral Scratch bylo teprve třetí vydanou punkovou deskou a vůbec první, kterou si britská punková kapela vydala vlastním nákladem.

Článek

Skupina, která letos slaví třicet let své existence, je na turné k březnovému albu Flat-Pack Philosophy, jež přináší melodický punk rock, jemuž se upsali už na nepřekonaném debutu Another Music In A Different Kitchen.

V kapele od svého vzniku zůstávají oba kytaristé Steve Diggle a Pete Shelley, který kapelu vede a před koncertem poskytl rozhovor Novinkám. 

Co budete hrát?

Dva tucty písní, sedm jich bude z posledního alba. Další písně, které lidi znají, nebo možná ne, záleží na tom, jak moc je jim kapela blízká, přiblíží průřez kariérou skupiny. Zahrajeme i nějaké písně, které zpíval Howard Devoto včetně pár z debutu Spiral Scratch.

Zmínil jste debutové EP z roku 1977 , které stálo na počátku rozšířené praktiky punkových kapel vydávat si alba vlastním nákladem. Proč jste se k tomu rozhodli?

Protože žádná z punkových kapel tehdy  ještě nebyla zavedená u nahrávacích společností. O punk neměl nikdo zájem, myslím z velkých firem, Sex Pistol si přehazovaly, domluvily se s nimi a pak dohodu nechaly padnout. Uvědomili jsme si, že není žádný způsob, jak je přesvědčit. Byly přesvědčené, že naše nahrávky nemají žádnou komerční hodnotu, protože by je nikdo nehrál ani v rádiu, byly hlučné a radikální. Dokonce nás odrazovaly od jejich vydání. Řekli jsme si, že když to uděláme sami, tak nás nemohou zastavit. Překvapilo nás, jak to bylo snadné, mnohem jednodušší, než si hudební vydavatelství myslela. A inspirovalo to řadu dalších lidí, aby udělali totéž. Řada kapel takto prorazila, byla to řetězová reakce, což byla na punku jedna z nejvíce vzrušujících věcí, inspiroval lidi, aby si plnili své sny.

Kde vidíte základní ideje punku?

Základní myšlenkou punku bylo, že lidé mají dělat to, co sami chtějí. To bylo velmi osvobozující zejména pro lidi, kteří neměli zájem o spotřební společnost. Mohli si hudbu dělat po svém, protože ideou punku bylo změnit přístup, aby se z pasivních spotřebitelů stali aktivní účastníci, kteří si sami vytvářejí svou kulturu. A tak lidé zakládali kapely.

Co vás přivedlo k odlišnému pojetí, než jaké v té době panovalo na scéně a které vedlo ke vzniku punku?

Deset let před nástupem punku zažil svět explozi britské hudby, když se prosadili The Who, The Beatles, Kinks a Stones. Všechny tyto kapely natáčely velmi dobré chytlavé singly plné energie. A já jsem se chtěl vrátit k tomuto pojetí  místo hraní dvacetiminutových sól a natáčení koncepčních alb. Třeba Písně Kinks a Troggs se snadno daly předělat do punkové podoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám