Hlavní obsah

Psycholožka Wolfová radí, jak kvalitně číst

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikace Čtenáři, vrať se s podtitulem Mozek a čtení v digitálním světě (Host, 262 stran, 319 Kč) se zabývá na první pohled banální tematikou, totiž obyčejným čtením. Zřejmě každý si v duchu řekne, co na tom je, vždyť to se přece učí na základní škole v rámci trivia společně s psaním a počítáním.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Americká psycholožka a pedagožka Maryanne Wolfová, která vystudovala Harvard, nám však velice brzy vezme vítr z plachet. Hned na začátku totiž píše, že lidé nikdy nebyli zrození ke čtení a že je tato dovednost jedním z našich nejdůležitějších úspěchů, kterého náš živočišný druh dosáhl.

Protože jde o odbornou problematiku, zvolila populární formu sdělení. Každou z devíti kapitol pojala jako dopis adresovaný čtenáři. Díky tomu se lze navzdory poněkud suchopárné terminologii pohodlně dobrat klíče ke správnému čtení.

Jeho základem je takzvané hluboké čtení, jdoucí pod povrch, k latentnímu smyslu textu. Na obalu knihy je červeně napsáno: Digitální média nejsou zlo, ale s dodávkami raději opatrně. Wolfová tedy není prvoplánově proti moderním technologiím. Nestaví je, jak se často stává, proti klasickým knihám. Spíše se zamýšlí, jakým způsobem nám mohou pomoci a jak naopak ublížit.

Nebezpečí na nás číhá, aspoň podle autorky, neskonale více. A týká se to především mladých lidí či dětí. Hlavním úkolem jedince je, v dnešní uspěchané době, především ušetřit čas. Proto mnozí čtenáři klouzají jen tak po povrchu a vybírají si jen části textů, či dokonce jen mezititulky nebo popisky pod obrázky. Kvůli tomu si pak vytvoří zlozvyk zredukovat význam stati podle sebe a nestojí o další informace. Odnaučí se zkrátka myslet za sebe.

V závěru knihy spisovatelka vytyčuje tři způsoby života dobrého čtenáře. První se týká sběru a hlavně selekce informací, druhý mluví o umění užít si čtení jako zábavu a relax, třetí souvisí s uměním povýšit čtení na niternou záležitost s možností vytvořit vlastní duchovní království.

A ještě jedna věc souvisí s kvalitním čtením. Hledání pravdy. V dnešní postfaktické době se bohužel neustále opakuje mantra, že neexistuje jedna pravda, ale že jsou i pravdy další, alternativní.

To je velmi nebezpečný mýtus, protože pravda je pouze jedna. Problémem ovšem zůstává, najít ji a dokázat její platnost v záplavě informačního smogu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám