Hlavní obsah

Prvnímu dni na Topfestu vládli vítr a RagʼnʼBone Man

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý ročník hudebního festivalu Topfest nezačal v pátek na letišti ve slovenských Piešťanech šťastně. Prostor opanovaly ostré poryvy větru a po poradě se statikem se pořadatelé rozhodli z bezpečnostních důvodů hlavní scénu neotevřít. Všechny koncerty přesunuli na dvě menší pódia, čímž v programu vznikl menší zmatek.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Rag'n'Bone Man si koncert na Topfestu užil.

Článek

Největší hvězdy prvního dne se nakonec představily ve velkém modrém stanu a nejlepší koncert tam rozhodně nabídl britský zpěvák Rag'n'Bone Man. Jeho pravé jméno je Rory Charles Graham a ve dvaatřiceti letech se stal evropskou hvězdou poté, kdy se do éteru dostala jeho písnička Human. Však také od diváků v Piešťanech sklidila vřelou reakci, leč bylo by mylné se domnívat, že si tím umělec s velmi příjemným hlasem vystřílel jediný trumf.

Doslova podobných písniček má v zásobě několik. Pojí v nich pop, soul a blues, barva jeho hlasu je v nich nápadně černošská, na mnoha místech však velice procítěná až folková, a dostává se mu i zajímavých melodických nápadů. Na Topfestu ho doprovodily živá kapela i skvělá vokalistka a jeho koncert působil důstojným dojmem. Ukázal totiž, že mu jde především o to prezentovat se jako zpěvák se širokou škálou výraziva. Pódiový šoumen je nulový.

Mimochodem, na místo festivalu zamířil už ve čtvrtek svým soukromým letadlem. Původně si přál přistát přímo ve slovenském lázeňském městě na letišti, kde se akce koná, ovšem pořadatelé jej museli poslat do Bratislavy, neboť v Piešťanech je jediná přistávací plocha a na té už rostlo festivalové město. Rag'n'Bone Man nakonec přistál ve Vídni a strávil tam noc. Na koncert přijel v dobrém rozpoložení a jistě i dobře odpočatý.

Vystoupení newyorských Gogol Bordello připomínalo v pátek večer v Piešťanech rozjetý mejdan. Gypsypunková kapela kolem zpěváka a kytaristy Eugena Hütze zpívá svižné melodické vypalovačky, živelně ovládá své instrumenty a všechno to působí jako rozjetá párty nad ránem. Však se také Hütz najednou na pódiu zjevil s lahví vína, aby oslavil život ještě víc, než jak činil do té chvíle.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Gogol Bordello rozjeli párty.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Bastille vystoupil na Topfestu v noci.

Electropop britských Bastille diváky také roztančil, jen trochu jinak. Jestliže na Gogol Bordello popustili uzdu všem způsobům ovládání se v pohybu, u Bastille se jen tak vlnili. Tahle kapela má v repertoáru několik povedených písniček, naživo ale postrádá definitivní prvek živelnosti, který naopak Gogol Bordello skoro až přebývá. Bastille jsou totiž ve svém zvuku dost syntetičtí, sázejí na pasáže, jež se opírají o zvuk klávesových nástrojů, a kvůli tomu nedosahují tak syrové koncertní energie.

Ostudu na prvním dni Topfestu rozhodně neudělali ani čeští zástupci. Xindl X fanoušky v bílém stanu roztančil hned od začátku a v závěru přidával.  „Na Slovensku na nás lidé v poslední době reagují velmi dobře. Obecně mi přijde, že je tam trochu akčnější publikum, a také už jsme tam odehráli poměrně dost koncertů,“ řekl Novinkám.cz.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Xindl X diváky v Piešťanech roztančil.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Tanja a Ladislav Křížek se setkali na pódiu při vystoupení kapely Citron.

Na začátku pátečního programu vystoupila skupina Citron s hostující zpěvačkou Tanjou, později se představila i formace Všichni svatí. K největším zážitkům prvního dne pak rozhodně patřil i set slovenské skupiny Slobodná Európa. Vzpomínala na své hity z devadesátých let i na ty novější, kytarista Svěťo Korbel připomněl rovněž svou osmdesátkovou kapelu Extip, se kterou vyrazí na podzim na koncertní turné.

V sobotu se čeká příjezd Karla Gotta

Odhadem bylo v pátek na Topfestu asi osm tisíc diváků. V sobotu zřejmě ještě několik stovek přibude, protože se představí Karel Gott, skupina Kabát nebo skotská zpěvačka Amy Macdonaldová.

Pokud si počasí opět nevybere svou daň, hrát by se mělo podle původního plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám