Hlavní obsah

První verze Dvorních dam od Velázqueze

Právo, Peter Kováč

Zámeček Kingston Lacy v anglickém hrabství Dorset vlastní zřejmě dosud netušený umělecký poklad: první autorskou verzi obrazu Dvorní dámy (Las Meninas), který namaloval největší španělský barokní malíř Diego Velázquez.

Foto: Repro německý časopis Art

Obraz z Muzea Prado

Článek

Hodnocení umělecké ceny obrazů je vždy sporné, ale asi většina historiků umění by Dvorní dámy zařadila mezi deset nejvýznamnějších obrazů na světě.

Foto: Repro německý časopis Art

Obraz z Muzea Prado (výřez)

O anglickém obrazu se vědělo, byl však vždy považován za pouhou kopii mistrovského díla, které visí v Pradu v Madridu. Matías Díaz Padrón, renomovaný umělecký expert a bývalý šéfkurátor z Prada, přišel s hypotézou, že v Kingston Lacy nemají napodobeninu, ale první Velázquezovu autorskou verzi. Obraz měří jen zhruba metr a půl na metr, zatímco finální dílo v Pradu je zhruba třikrát větší, tři metry na dva a půl metru.

Padrón pro německý časopis Art uvedl, že Velázquez zcela jistě namaloval dvě varianty svého nejslavnějšího obrazu a chystá o tom v tomto roce vydat obsáhlou studii. Je možné, že předložil králi nejprve menší obraz, který se Filipovi IV. ohromně zalíbil, takže požádal Velazqueze, aby vytvořil jeho trojnásobně větší verzi, která by byla reprezentativní malbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám