Hlavní obsah

První koncert Walkmanz se odkládá. Bude album

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj vůbec první koncert měla pražská skupina Walkmanz odehrát ve čtvrtek 12. března před slovenskými Desmod v Ostravě. Kvůli zákazu české vlády pořádat kulturní akce pro více než sto lidí se však její premiéra odkládá. Zatím na neurčito. Ze stejných důvodů byla totiž zrušena i další vystoupení s Desmod.

Klip Až přijde láska skupiny WalkmanzVideo: archiv kapely

 
Článek

Walkmanz je kapela, která vznikla v loňském roce. Sešli se v ní zpěvák Thom, známý ze svého působení v kapele Imodium, kytarista René Rypar, jenž hrál v Eleison, Krucipüsk, Support Lesbiens, napsal hudbu k několika filmům a momentálně působí v Portless, bubeník Zbyněk Raušer, který hraje v Portless, Tibetu či Animé, a slovenský baskytarista Jaro Lukáč. Loni v listopadu vydala první singl Až přijde láska a na letošní koncertní premiéru se těšila.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Kytarista René Rypar ve svém studiu v Praze.

„Teď se může klidně stát, že se na pódiu poprvé objevíme až v době začínající festivalové sezony,“ říká trochu smutně kytarista René Rypar ve svém malém studiu v pražském Braníku.

„Rozhodnutí vlády chápeme, ale bylo pro nás zklamáním. V posledních dnech jsme intenzivně zkoušeli, náš baskytarista Jaro Lukáč dorazil na zkoušky až ze Slovenska. Ve středu ale odjel, i když se měl původně zdržet ještě další týden,“ dodává.

Kapela má nicméně v rukou jiný trumf. Je jím debutové album Mono, které vyjde 20. března. Právě ve svém studiu, v němž se z velké části nahrávalo, Rypar skladby z něho Právu exkluzivně představil.

Kolekce jich přinese osm. Kromě Až přijde láska, která má nádech hudby osmdesátých let, jsou na ní i takové, jež stojí na jasných kytarových riffech, inspiracích z devadesátek nebo se moderně opírají o vrstvy elektroniky.

Zpátky za tebou je duet Thoma a Žofie Dařbujánové z kapely Mydy. Autorem hudby je Rypar, české texty k naprosté většině skladeb napsal Lukáš Dvořáček.

„Chtěl jsem se vrátit ke kytarové hudbě a chtěl jsem k ní mít české texty. Se Support Lesbiens a Portless, mými posledními dvěma kapelami, jsme preferovali anglické,“ vysvětlil Rypar. „Při skládání jsem se trochu vrátil do dob, kdy jsme s kapelou Krucipüsk chystali album Druide. Vymýšlel jsem hutné kytarové riffy, i když je nakonec na desce dost elektronických pasáží.“

Walkmanz budou na svůj první koncert v kariéře dál trpělivě čekat. Od příštího týdne ale už budou fanoušky hledat prostřednictvím písniček z debutové desky.

Reklama

Výběr článků

Načítám