Hlavní obsah

Proti koncertu Madonny protestují někteří Pražané

Proti koncertu americké popové zpěvačky Madonny v Praze-Chodově, který se má konat 13. srpna, ve čtvrtek na jednání zastupitelstva Prahy 11 protestovaly desítky lidí. Především starší obyvatelé Chodova a okolí, kde se má vystoupení 13. srpna konat, se obávají hluku, dopravního kolapsu a nepořádku. Podle ředitele pořádající společnosti Live Nation Czech Republic s.r.o. Roberta Porkerta jsou obavy lidí zbytečné.

Foto: Archiv, Právo

Zpěvačka Madonna

Článek

Několik protestujících lidí se také obávalo, že chce firma na pozemku mezi dálnicí D1 a ulicemi Na Jelenách a Roztylská postavit dlouhodobý areál a pořádat tady několik akcí ročně. To Porkert vyvrací. "Tento rok chystáme jenom jednu akci. Jestli budou další akce, záleží na tom, jak bude koncert přijat," řekl Porkert. Firma podle něj na nyní zanedbaném místě postaví pouze dočasné tribuny a pódium. Hudební produkce podle Porkerta nebude trvat déle než tři hodiny. Slíbil, že areál a okolí firma uklidí.

Porkert dodal, že nemají mnoho jiných příležitostí, kde koncert pořádat. "Praha nedisponuje mnoha místy, kde se podobné akce mohou uskutečnit," zdůraznil

Pořadatelé chtějí prodat na akci 50 000 vstupenek, kapacita areálu je podle mluvčího Live Nation Petra Nováka ještě asi o 25 000 míst větší. Většinu pozemků vlastní soukromníci, část ale patří hlavnímu městu, které proto musí s akcí souhlasit. "V současnosti se připravují nájemní smlouvy," řekl Porkert. Radnice městské části již magistrátu zaslalo souhlasné stanovisko.

Pokud se podaří Live Nation prodat 50 000 vstupenek, jedenáctá městská část podle něj na poplatcích za pronájem a za prodané vstupenky získá čtyři milióny korun. "Chceme je použít na naše školky a sociální zařízení," podotkl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS). Radní Jiří Janeček (ODS) dodal, že akci vítá, očekává od ní finanční přínos pro celou Prahu.

Proti koncertu se na zasedání zastupitelstva postavil i zástupce Prahy-Šeberov. "Šeberov koncert pravděpodobně nepodpoří," uvedl. Naopak starostka Prahy-Kunratic Ivana Kabelová se vystoupení Madonny zastala. "Já takovým megaakcím nefandím, ale uvědomuji si, že pro spoustu lidí to bude životní zážitek," podotkla.

Po více než tříhodinové diskuzi, při které se proti koncertům v lokalitě u dálnice vyslovila řada zastupitelů, přijalo zastupitelstvo usnesení, které podpořilo souhlas rady s uskutečněním srpnového koncertu.

Místní odmítli monstrkoncerty už v roce 2004

Společnost Live Nation chtěla na Chodově postavit koncertní areál již v roce 2004. Tehdy plánovala na Chodově vybudovat přírodní amfiteátr s kapacitou asi 50 000 diváků, zhruba 10 000 míst mělo být k sezení. Pódium se mělo měnit podle potřeb jednotlivých vystupujících.

Koncertovat zde například měli Paul McCartney, Metallica, David Bowie nebo Lenny Kravitz. Proti se ale postavili místní obyvatelé včetně současných představitelů radnice. Areál nakonec odmítlo i tehdejší vedení radnice. Firma proto od svého záměru ustoupila a pronajala si pozemek někdejších sléváren ČKD ve Vysočanech.

Americká popová zpěvačka Madonna do české metropole dorazí v rámci obnoveného turné Sticky & Sweet, s nímž loni vystupovala v Evropě a v Severní i Jižní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám