Hlavní obsah

Protheus z metalu vytažený

Právo, Jaroslav Špulák

Protheus, vlastním jménem Jan Macků, je zpěvák skupiny Dymytry. V ní vystupuje jako ostatní, v masce. Od loňského roku se nicméně na scéně pohybuje i bez ní. V říjnu odstartoval singlem a klipem Poločas svůj sólový projekt nazvaný prostě Protheus.

Foto: Lucie Levá

Protheus by rád vydal celé album.

Článek

V prosinci vydal singl Závislosti a na začátku letošního ledna poděkoval fanouškům za to, že jeho dvěma skladbám věnovali pozornost, písní Díky. Jeho muzika je poprocková a poloakustická, vzdálená metalovému soundu Dymytry.

„Vlastními písničkami jsem si chtěl v první řadě udělat radost,“ prozrazuje Právu. „Sedmnáct let zpívám v metalové kapele, ve které se ve velké míře řeší kytarové riffy, agresivita a energičnost. Řekl jsem si, že bych rád trochu přibrzdil.“

Foto: Lucie Levá

Protheus je na sólové dráze.

„Muziku skládám sám nebo s Filipem Literou, baskytaristou kapely Komunál. Hodně jsme si sedli lidsky i muzikantsky. Sem tam zajedu na jeho chatu, která je úžasná a leží na dokonalém místě uprostřed lesa. Jednou jsme se právě tam dohodli, že začneme dávat do kupy materiál na mou sólovku. Nakonec do toho ještě jako producent a bubeník vstoupil Pavel Balko ze skupiny Traktor. Uklidnil naši někdy přílišnou rozvernost a dal písním řád,“ směje se Protheus.

On sám by prý byl nejraději, kdyby byly pouze akustické. Balko mu ale vnukl myšlenku poprockové atmosféry. Našli ji a Protheus je spokojen.

„Čekal jsem, že mi někteří skalní fanoušci Dymytry začnou psát, že jsem zaprodanec. To se ale neděje. Věřím, že všichni pochopili, proč jsem se rozhodl udělat si radost a že nemám v plánu ohrozit svou domovskou kapelu,“ hodnotí Protheus.

Foto: archiv umělce

Protheus ve studiu.

Momentálně vznikají nové skladby, na internetu se za pár týdnů objeví další singl opatřený klipem. Pointou bude album. „Myslím si, že naši fanoušci nejsou nastaveni na americký způsob, tedy vydávání jednotlivých singlů. Pokud to dovolí čas, má velmi optimistická představa je, že by deska mohla vyjít před prázdninami,“ prorokuje zpěvák.

Rád by pak představil písně z ní na samostatných koncertech. Prioritou pro něj ale zůstává účinkování v Dymytry, kteří mají plány na delší dobu.

„Dymytry mají přednost, to je jasné. Je ale pravda, že můj projekt vznikl v zárodku jako reakce na určitou krizi v komunikaci, kterou jsme v Dymytry prošli předloni. Paradoxně jsem pak začal své písně nahrávat a finalizovat v době, kdy už se to v kapele uklidnilo. Vlak se ale rozjel, a já měl na vlastní projekt chuť,“ vysvětluje Protheus.

Foto: Lucie Levá

Protheus.

Ke svému pseudonymu přišel skrze svou lásku k řeckým bájím. Protheus je v mytologii protivný přechytralý stařec. „A já někdy jako protivný přechytralý stařec jsem. Říkali mi to už v patnácti letech, kdy jsem tu přezdívku dostal. Čím jsem starší, tím vlastně mládnu,“ usmál se.

V civilním životě je vědec na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Nedávno dostal jeho tým grant na výzkum ochrany stromů proti suchu. „Spolupracují se mnou slavní a hlavně skvělí vědci nejenom od nás, ale i ze zahraničí. Je to někdy hodně náročné, takže si v pátek obvykle říkám, že se těším na víkend, až budeme hrát s Dymytry bigbít. V neděli se zase začnu těšit na svou vědu. Takže se od pondělí do neděle těším ze své práce a hlavně ze své rodiny, jsem prostě spokojenej parchant,“ uzavírá se smíchem Protheus.

Dymytry vyrazí spolu s Traktorem a dalšími kapelami 28. března v Českých Budějovicích na putovní turné Monster Meeting. Potrvá celé jaro a léto a vyvrcholí 26. září v Třinci.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám