Hlavní obsah

Protestující symbolicky rozbíjeli pražské sochy

Novinky, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neobvyklou demonstraci zažila v úterý Praha. Z podnětu intermediálního ateliéru Milana Knížáka na Akademii výtvarných umění se konala demonstrace proti sochám, které prý hyzdí naše města. Trasa protestního průvodu vedla k údajně sporným sochám.

Foto: Alena Oudová

Na trase čekaly turisty dvě kontrolní zastávky - řanč u rybníka Šídlovák a rozhledna Chlum

Článek

Radikálnost naznačoval již leták Mrknem se jim na zoubek, který zval na akci. Objevil se na pražských uměleckých školách a vyzýval, aby si protestující přinesli ´kanga, sekery, sbíječky, kladiva a kleště. Sraz byl v úterý v jedenáct na Mariánském náměstí, kde sídlí magistrát.

Nad hlavami asi padesáti demonstrantů byly transparenty s nápisy Proč nám to děláte?, Proč ne ještě blbější sochy?, Mor ho! Do jedné ze soch, díla Anny Chromy před Stavovským divadlem, symbolicky bušili kladivem - pravda látkovým.

Názor radního Němce

Cestou na jednání rady se na místě srazu objevil i radní Igor Němec, který má na starosti i kulturu. Na otázku, jak hodnotí připravovanou akci, Právu řekl: "Je to součást kampaně vedené panem Knížákem proti některým sochám, které byly v poslední době v Praze postaveny. Vím, že soutěže na tyto sochy byly vypisovány řádně, já jsem osobně u některých byl. Pokud vím, právě lidé, kteří dnes protestují proti těmto sochám, projekty na žádné jiné sochy nepředložili. Ze strany pana Knížáka je to buď snaha se nějak zviditelnit anebo zase přichystal happening."

Knížákova radikální slova

O chvíli později se na místě činu objevil i sám profesor Knížák. Ten pro Právo uvedl: "Praha je veliké město a hezké sochy by jí rozhodně pomohly. Zásadní odpovědnost za špatné sochy nese vedení města, tedy Magistrát a jednotlivé městské části."

Na otázku, jak by to řešil on osobně, Knížák odpověděl: "Myslím, že je třeba vyzvat významné umělce - naše i zahraniční a řádným konkurzem prosazovat současné umění. Po Praze se nyní objevily sochy jakési paní, která se jmenuje Chromy. Tuto dámu nikdo nezná a její dílo, které do metropole dává jakoby zadarmo, jí dělá nesmírnou reklamu, a přitom nám ničí město. To by naše úřady tolerovat neměly."

Knížák dále požadoval, aby o sochách rozhodovali odborníci, s kterýmžto požadavkem se obrátil na primátora. " Předáme mu dopis a také plastiku, která bude symbolizovat chromou práci.Je to vlastně takový akt, který jsme zahalili hadry, podobně jako to dělá paní Chromy."

A právě u této plastiky podivné ženy na dlažbě před radnicí se pak setkali Němec s Knížákem. Nakonec si radní Němec odnášel onu plastiku na zasedání rady.

Knížák terčem protestu

Kritizovány však byly i Knížákovy sochy před Veletržním palácem. Podoba jedné z nich se objevila i v průvodu asi padesáti účastníků směřujících ke Staroměstskému náměstí. Nesl ji Knížákův student Vladimír Pešek, který Právu řekl: "Pana profesora to nijak neprovokuje, on je velice liberální." Výtky Knížak komentoval slovy: "Bylo by třeba se na to zeptat skutečných odborníků."

Průvod doprovázený policií skončil na Újezdě, kde stojí  Pomník obětem komunismu od Olbrama Zoubka. Tam představitel demonstrantů přečetl dopis určený pražské radnici. Zoubkův pomník v něm je označen za "panoptikální divadlo, které uráží důvod svého vzniku i místo, kde je umístěn."

Reklama

Výběr článků

Načítám