Hlavní obsah

Projekt 100 ukáže dějiny sci-fi. A zaměří se víc na školy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový Projekt 100 představuje kvalitní klasiku už od roku 1995. Od letošního ročníku se nově zaměří vždy na jeden žánr (aktuálně sci-fi) a ještě zintenzivní spolupráci se školami.

Foto: Universal Pictures

Brazil

Článek

Letos bude promítat například Cestu na měsíc (1902), Cestu do pravěku (1955), Planetu opic (1968), Brazil (1985) a Matrix (1999). Výběr filmů do Projektu 100 je podle ředitelky přehlídky Radany Korené dán významem pro filmovou historii, nespornou vizuální kvalitou, ale také diváckou atraktivitou a finančními možnostmi pořadatele.

Jak dodal dramaturg Jan Jílek, rádi by představili ještě více ikonických snímků, ale některé americké filmy, jako např. Vetřelec, jsou extrémně drahé.

„Rádi bychom filmy P100 kromě filmových klubů nabídli také studentům ZŠ a SŠ, a proto, když jsme přemýšleli, jaký formát by pro ně mohl být zajímavý, napadlo nás představovat ikonické filmy jednotlivých žánrů. Filmy vybavujeme pedagogickými materiály i pracovními listy pro studenty,” vysvětlila Korená.

Foto: Česká televize

Cesta do pravěku

„Ty filmy reflektují dobu, ve které vznikly, a jsou i stále aktuální. Aktuálnost těch filmů přímo souvisí s diváckou atraktivitou, kterou potřebujeme. Prvním filmem je Cesta na měsíc, která vznikla v roce 1902... O aktuálnosti Cesty na měsíc svědčí i snímek, který uvádíme s ním společně, to je Podivuhodná cesta, dokument o restaurování Cesty na měsíc. Je to fascinující příběh o nálezu kopie a několikaleté práci restaurátorů,” dodal Jílek.

Projekt 100 začíná 14. září a bude zahájen i tematickým víkendem 15. až 17. září v pražském Biu Oko. Kromě filmů čekají náštěvníky i přednášky k filmům Matrix a Planeta opic, nebo workshop filmových triků pro děti a koncert hudebníka Pandoo. Více na projekt100.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám