Hlavní obsah

Pro Ukrajinu nabídnou plakáty Milan Cais, Tomski & Polanski a další

V rámci projektu Make Art Not War nabízejí čeští a zahraniční umělci novou kolekci plakátů. Výtěžek z prodeje jde na veřejný účet SOS Ukrajina zřízený organizací Člověk v tísni.

Foto: Michal Škapa

Michal Škapa: No War

Článek

Make Art Not War podpořili třeba Michal Škapa, Milan Cais, David Strauzz, duo Tomski & Polanski, ukrajinský street-artový umělec Andrew Kalkov nebo španělský výtvarník Liqen a další.

„Každé z originálních uměleckých děl vzniklo jako reakce na probíhající válku. Umělci tak skrze ně vyjadřují svůj postoj k současné situaci – někteří k divákovi promlouvají symbolikou míru, pomocí humoru nebo razantním gestem vyjadřujícím nesouhlas,“ informoval za tvůrce Vojtěch Fiala.

Foto: Michal Škapa

Michal Škapa: No War

„Pro médium plakátu jsme se rozhodli proto, že byl historicky nositelem nejen reklamních, ale zejména také politických sdělení. Během válek dokonce sloužil k vyjádření odporu vůči nepříteli. Plakáty umožňují umělcům flexibilně reagovat na aktuální dění a svým jedinečným vizuálním jazykem sdělit světu svůj postoj,” dodal ředitel organizace Sport in Art, pod jejíž záštitou charitativní projekt vzniká, Jan Dvořák.

Foto: Milan Cais

Milan Cais: Absurdita

„Nejdříve jsme chtěli symbolicky oslovit a spojit české a ukrajinské tvůrce, postupně se však připojují i významní umělci z celého světa, kteří chtějí projekt podpořit. Zapojeni jsou tak umělci od Japonska po Španělsko a přidávají se další,” doplňuje Dvořák.

Umělecké grafické listy ve formátu A2 na exkluzivní papír nebo v elektronické verzi bude možné zakoupit přes e-shop projektu www.makeartnotwar.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám