Hlavní obsah

Připravují se nové filmy i opera o Mandelově bývalé ženě Winnie

Právo, Jaroslav Špulák

Podle serveru BBC se připravují tři díla o životě bývalé manželky prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely. Opera, která zatím nemá oficiální název, bude mít premiéru 28. dubna 2011 v jihoafrické Pretorii. Na začátku příštího roku pak bude uveden film o ní a další se momentálně točí.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrická politička Winnie Madikizela-Mandelová byla odsouzena za zpronevěru k pěti letům vězení.

Článek

Životopisné operní dílo o Winnie Madikizela-Mandelové bude dvojjazyčné a kromě angličtiny v něm zazní i domorodý jazyk xhosa. O hudbu se postará šedesátičlenný orchestr, který bude interpretovat africkou i západní muziku. Herecké obsazení bude představeno v lednu.

Mandelovou nepustili na vlastní operu

Africká prezentace opery má zajímavou historii. Před třemi lety zamezili kanadští státní úředníci Winnie Madikizela-Mandelové navštívit v Torontu premiéru opery o jejím životě s názvem The Passion Of Winnie (Vášeň Winnie). Neudělili jí tehdy vízum. Představení chystané nyní do Pretorie vychází z toho kanadského, bude ale doplněno o nové prvky.

BBC v lednu ve svém televizním vysílání představí film Mrs. Mandela, který rovněž vypráví o životě bývalé Mandelovy manželky. Hlavní roli v něm ztvární anglická herečka a zpěvačka Sophie Okonedo, jež si v minulosti zahrála například ve snímku Hotel Rwanda (2004).

V současné době se také natáčí celovečerní životopisný film Winnie. Vzniká podle knihy Winnie Mandela: A Life spisovatelky Anne Marie du Preez Bezdrobové a jeho režisérem je Jihoafričan Darrell Roodt. Hlavní roli v něm ztvární držitelka Oscara Jennifer Hudsonová, prezidenta Mandelu bude hrát Terrence Howard.

Producenti odmítli nahlédnout do scénáře Mandelové

V souvislosti s natáčením tohoto filmu se už ale vyskytly problémy. Tvůrcům se ozval právník Mandelové a žádal, aby si jeho klientka mohla přečíst scénář ještě před začátkem natáčení. Producenti filmu to ovšem odmítli.

Winnie Madikizela-Mandelová bojovala za propuštění svého manžela od roku 1964 až do konce jeho věznění v roce 1991. V roce 1969 se dokonce sama ocitla ve vězení za distribuci literatury proti apartheidu. Ve dvaadevadesátém se s Mandelou rozešla, oficiálně se rozvedli roku 1996. Byla jeho druhou ženou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám