Hlavní obsah

Při vzpomínce na Karla Zicha se hrálo i na jeho kytaru

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Karel Zich by se letos v červnu dožil sedmdesáti let. V červenci však uběhne patnáct let od jeho smrti na Korsice. Při potápění tam dostal infarkt a skonal ve věku pětapadesát let. Jeho přátelé a kolegové na něho ve středu večer vzpomínali ve vyprodaném Velkém sále pražské Lucerny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miro Žbirka zazpíval dvě Zichovy skladby.

Článek

Ve více než tříhodinovém programu zněly především písničky z jeho repertoáru, povětšinou doprovázené vzpomínkami na setkání s ním, jeho osobnost, lidskost, talent a um. Jiří Vondráček, který se svými hudebními přáteli vystoupil v první části večera, zazpíval mimo jiné skladbu Máš chuť majoránky.

„Napsal jsem ji v roce 1977 s textem Zdeňka Borovce. Poslal jsem ji na soutěž Bratislavská lyra a organizátoři mi odpověděli, že je to pěkná písnička, jen bych si měl najít dobrého zpěváka a nezpívat ji sám. Kamarád mi doporučil Karla Zicha a v jeho podání skladba získala stříbrnou Bratislavskou lyru,“ zavzpomínal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Vondráček vzpomínal na úspěšnou Braislavskou lyru.

Karel Vágner zazpíval píseň Mám fotbal rád, kterou pro Zicha napsal v době, kdy se setkávali ve fotbalovém týmu Amfora, za nějž oba hráli, a objížděli s ním celý svět.

Výrazná část večera patřila skupině Spirituál kvintet. Zich byl jejím členem v letech 1969 až 1973, když přijal pozvání kytaristy a zpěváka Jiřího Tichoty poté, co si od něho v létě 1969 vypůjčil jako student od mladého učitele na vysoké škole kytaru a předvedl svůj talent. Nabídku jít do Tichotovy kapely přijal s tím, že bude pracovat i na své sólové dráze, kterou začal později naplňovat. Do Spirituál kvintetu se vrátil v roce 1992 a byl v něm až do svého skonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Karla Zicha vzpomínali i Jiří Tichota a kapela Spirituál kvintet.

Ve druhé části večera přišla na pódium skupina Lokomotiva s Petrem Vondráčkem u piana a mikrofonu. Připomněla Zichovo rokenrolové období a pozvala na jednu skladbu i Vladimíra Lichnovského, českého dvojníka slavného Elvise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Lichnovský jako Elvis Presley.

„Karel Zich byl jediný, který byl schopen zpívat rokenrol skvěle česky,“ podotkl Petr Vondráček, který se se Zichem setkal již jako teenager. Dokumentovala to fotografie, jež se objevila nad pódiem.

Milý a dojemný byl příchod Zichovy doprovodné skupiny Flop. Z původní sestavy zbyli tři členové, které doplnili jejich mladší kolegové. Spolu s nimi si přišli zazpívat Tomáš Linka, Allan Mikušek, Jindra Malík, Karel Kahovec, Jiří Březík nebo moderátor večera Aleš Háma, jenž interpretoval legendární Parádu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Linka a Allan Mikušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohumil Skýpala zpíval zichovsky.

Chvíli před ním se ve výrazu Zichovi nejvíce ze všech účinkujících večera přiblížil Bohumil Skýpala, člen Karel Zich Revival Bandu. Zazpíval skladbu Není všechno paráda a sklidil za to dlouhotrvající potlesk.

Cenu Legenda Supraphonu převzala Marie Bořek Dohalská, Zichova sestra. Doprovod jí dělal Karel Zich mladší, který se ale hudbě nevěnuje. Mezi diváky byla i dcera Adéla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cenu Legenda Supraphonu převzala Marie Bořek Dohalská, Zichova sestra. Doprovod jí dělal Karel Zich mladší (uprostřed). Vpravo moderátor Aleš Háma.

Závěr večera patřil Mirovi Žbirkovi a Lence Filipové. Slovenský zpěvák řekl: „Jezdili jsme s Karlem na fotbalové zápasy, a protože byl hodně upovídaný a já jsem také, vyprávěli jsme si o svých hudebních láskách. On mi povídal o Elvisovi a já jemu o Beatles.“ Na to konto zazpíval písničky Beatles bylo víc a Alenka v říši divů, přičemž obě zvládl v češtině.

Lenka Filipová přiznala, že vlastní kytaru, na kterou Zich hrál. Doprovodila se s ní v duetu Mosty, jejž zazpívala s Jindrou Malíkem. Poté přidala skladbu Zamilovaná ze svého repertoáru.

„Karel ji měl rád. Nikdy ji se mnou nezpíval, ale když jsem hrála na koncertech jako host s jeho skupinou Flop, stál vždy na kraji pódia a zpíval si ji,“ vysvětlila svou volbu.

Během večera byla promítnuto na sedmdesát fotografií coby vzpomínka na zpěváka a také několik videoklipů z archivu České televize.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám