Hlavní obsah

Převážně temné historky z brněnského Cejlu

Právo, Ilja Kučera ml.

Tak trochu netradičním způsobem vznikla audiokniha Krvavý Bronx, přesněji řečeno už její tištěná knižní předloha. Na počátku bylo více než padesát dobových novinových zpráv a článků vesměs charakteru jakési černé kroniky.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Zpráv, které se podstatnou měrou vztahovaly ke svébytné brněnské čtvrti Cejl, přezdívané také Bronx. Zmíněnými podklady se probralo šestnáct českých autorů a autorek, aby na jejich základě přispěli po jedné vlastní povídce do knižního, respektive audioknižního kompletu.

Vedle sebe se objevují Irena Dousková, Kateřina Tučková, Alena Mornštajnová, Martin Reiner, Ondřej Hübl a další. Zvukové podoby se pak v režii Radima Nejedlého ujali Jana Čtvrtecká a Michal Bumbálek. Vznikla tak vzácně vyrovnaná, velmi příjemná a posluchačsky vděčná audiokniha. Povídky a příběhy v nich ztvárněné se odehrávají především v první polovině minulého století, a to jak za časů první republiky, tak na sklonku starého mocnářství.

Společně s dobou je ovšem zjevně zásadní inspirací pro autory naprosto svébytná atmosféra starého Cejlu, chudinské čtvrti špinavých ulic a zákoutí, fabrik, vykřičených hospod, prostitutek a pochopitelně také zločinu.

V jistém ohledu může připomínat atmosféru panoptika města pražského, ovšem místo žižkovských Pepíků tu potkáte frajery ze štatlu, přičemž atmosféru prostředí ještě podtrhuje dobový brněnský slang, osobitý jazyk prošpikovaný i řadou výrazů z brněnského hantecu. Jednotlivé povídky jsou působivé mikropříběhy obyčejných, často ztracených lidí pohybujících se mnohdy na hranici zákona i za ní.

Zdařile se svých hereckých úkolů zhostili i zmínění Jana Čtvrtecká a Michal Bumbálek. Proto patří Krvavý Bronx k velmi povedeným počinům v současné audioknižní nabídce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám