Hlavní obsah

Přerostlá puberta na pěvecké soutěži

Právo, Věra Míšková

Diváci nad 18 let by se měli americké romantické hudební komedii Ladíme! radši vyhnout. A i těm mladším ji lze doporučit jedině v tom případě, že velmi milují americký pop staršího data. Dokonce tak moc, že jsou ochotni kvůli němu dvě hodiny polykat hodně již zatuchlou a mnohokrát recyklovanou přílohu v podobě děje.

Foto: Foto Bontonfilm

Sokyně na předních sedadlech – Anna Campová a Anna Kendricková

Článek

Kolikrát už jen tu ten příběh byl! Jedna krásná, ale vcelku nesnesitelná hrdinka vládne partě holek, které ji – bůhví proč – na slovo poslouchají. Druhá je na pohled atraktivní o něco méně, ale zase ryzí sympaťačka, která do party moc nepatří – a ani vlastně patřit nechce. Časem se ale ukáže, že ta druhá je výtečnější než ta první, dosud bezuzdně obdivovaná. Sokyně si vjedou do vlasů, možná i nějaký ten hadřík, vlásek či bezvadný make-up vezmou za své.

Pak holky pochopí, která má být pravá šéfka, ta stará se zastydí za arogantní vedení týmu, nová za pohrdání kolektivem, parta se zocelí, obohatí o novou, všestranně přínosnou členku, do níž se navíc zamiluje ten, kterého by všechny chtěly, ale ani za nic si to nepřiznají. Vše se v radost promění a velkého poznání nabudeme. Takhle se to odehrávalo za mého dětství na televizních i filmových táborech pod pionýrskou i junáckou vlajkou, tak se to děje už řadu let v amerických seriálech Glee, Muzikál ze střední (ten vygeneroval i film) a v řadě dalších.

Tábor, high school, univerzita

Člověk by skoro nevěřil, že stejný model, jaký je denně nebo přinejmenším o víkendech k vidění na všech dětských a pubertálních „channelech“, se dostane zase jednou i do kin. Rozdílu mezi nimi není ani za mák, leda že tentokrát to není tábor, rock camp ani high school, ale univerzita, takže těm věčně ječícím tvorům je už kolem osmnácti a jako puberťačky jsou poněkud přerostlé.

Foto: Bontonfilm

Rebel Wilsonová a Anna Campová

Dost dobře zpívají, to nelze přeslechnout (a jsou to docela slavné písničky), dost dobře tančí, to také nelze přehlédnout. Do vyšších kol soutěže univerzitních vokálních těles rozhodně patří. Svou poněkud konzervativní blonďatou šéfku Audrey žerou i berou dlouho poté, co se mezi ně připlete Beca (to je ta, kterou to do party netáhne, na uších má sluchátka, která ji oddělují od světa, a chtěla by být dýdžejkou) s novými nápady. Až když se jim Audreyin konzervatismus nevyplatí a Beca se ukáže jako super frikulín (free a cool a in), začnou se bouřit…

Chvílemi má film nakročeno ke komedii, ale s výjimkou vtípků kolem tlusté Ann se tato tendence nerozvine zdaleka tak, jak by bylo záhodno. Anna Kendricková obdařila Becu oním druhem vlídné, jakoby všechápající povýšenosti, že je dost s podivem, když ji holky nakonec mezi sebe přijmou - u nás na gymplu by byla dopadla mnohem hůř. A ani o toho kluka, co tu o něj kráčí, bychom se nervaly. Zato Audrey s Becou se o své pojetí vystoupení i postavení v partě porvou důkladně včetně toho, že jedna z nich..., ale to nechme stranou, je to dost nechutné a hlavně zbytečné.

Ladíme! je zkrátka mnohokrát obehraný film, který v neděli dopoledne v televizi dětem, čerstvě odrostlým Dobám ledovým, neublíží. Ale vypravit se na něj do kina, to už je trochu na pováženou přinejmenším pro rodičovské peněženky.

Ladíme!, USA 2012, 112 min. Režie: Jason Moore, hrají: Anna Kendricková, Anna Campová, Rebel Wilsonová, Skylar Astin a další.

Celkové hodnocení: 30 %

Reklama

Výběr článků

Načítám