Hlavní obsah

Premiéry v Národním

Právo, Radmila Hrdinová

Devatenáct premiér se sedmi desítkami repertoárových titulů chystá pro sezónu 2014/2015 ve svých čtyřech budovách Národní divadlo v Praze (ND).

Foto: Právo - Jan Šída

Ondřej Havelka v ND

Článek

„Po několika letech jsme navzdory finanční situaci rozšířili počet premiér,“ řekl na setkání s novináři ředitel první scény Jan Burian. Soubory opustí v červnu Divadlo Kolowrat a naopak začnou více hrát na Nové scéně ND a obnoví tzv. Boudu na piazettě.

Režiséra Ivana Rajmonta v činohře nahradí Daniel Špinar a repertoár bude ve znamení čtvrtstoletí od revoluce. Inscenaci Po sametu nastuduje režisér Jiří Adámek podle textů vycházejících v časopisu Respekt.

Jiný pohled na revoluci nabídne hra Ariane Mnouchkinové 1789 či Mayenburgův Kámen napsaný k 20. výročí pádu berlínské zdi.

Alice Nellis nastuduje hru Petera Morgana Audience u královny s Ivou Janžurovou v hlavní roli, Ondřej Havelka svou adaptaci pamětí Jiřího Traxlera V rytmu swingu buší srdce mé, milovníky klasiky potěší Othello.

Více premiér nabídnou i oba operní soubory. V Národním divadle bude doznívat Rok české hudby nastudováním Fibichovy opery Pád Arkuna, Hábovy Nové země i Janáčkovy opery Z mrtvého domu, slovanský repertoár rozšíří Boris Godunov a ve Stavovském divadle nahradí nová inscenace Radokovu režii Kouzelné flétny. Ve Státní opeře připomene Salome v režii Poláka Mariusze Trelinského jubileum Richarda Strausse.

Ze tří baletních premiér bude jistě největší zájem o dílo izraelského choreografa Ohady Naharina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám