Hlavní obsah

Premiéry - Strom života, Mechanik zabiják, Post Mortem

Právo, Věra Míšková

Tento týden přichází do kin vítěz Cannes a nejdiskutovanější film karlovarského festivalu Strom života s Bradem Pittem v hlavní roli, remake filmu Mechanik zabiják z roku 1972 a Post Mortem, příběh z Chile v době vojenského puče v roce 1973.

Článek

Strom života

Muž středních Jack O´Brien (Sean Penn) se zabývá přemítáním o životě, vesmíru a Bohu, a přitom vzpomíná na dětství, které prožil v padesátých letech. Tam se pak také přesuneme – do dětství dílem idylického, dílem poznamenaného složitým vztahem s otcem (Brad Pitt). Ten svou rodinu, zejména děti, nesmírně miloval, ale – sám nikterak úspěšný – se je snažil připravit na tvrdý život v podmínkách, kde jen ti nejsilnější a nejodolnější mohou vyhrát. Jeho metody byly ovšem značně despotické, a to jen proto, že je chtěl co nejlépe připravit na budoucí trvalý boj o přežití.

Malick staví do přímé souvislosti intimní vyprávění s celou nejen lidskou existencí, z jeho velmi osobní filmové zpovědi je patrné zdůraznění pevné vazby života jednotlivce s bujením i zanikáním všeho živého. Neboť i v přírodě a ve vesmíru jde o týž boj o přežití.

Strom života USA 2011, 139 min., režie: Terrence Malick, hrají: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastainová, Joanna Goingová, Jackson Hurst a další.

Mechanik zabiják

Mechanik zabiják z roku 1972 s Charlesem Bronsonem v hlavní roli je dnes žánrovou klasikou. Tvůrci toho nynějšího s epokusili převést do podoby bližší dnešním divákům.

Hlavní postava, Arthur Bishop, je “mechanik” – elitní zabiják s talentem pro čisté odklízení cílů. Je to práce, která vyžaduje přesnost a nestrannost… a Bishop je nejlepší. Když však zabijí jeho rádce a kamaráda Harryho, ztrácí nezaujatost. Další úkol tak přichází od něj samého: zodpovědní budou pykat! Jeho mise se však zkomplikuje, když se k němu Harryho syn Steve přidá se stejnou touhou po pomstě: nájemný vrah zavede impulzivního studenta do hloubi svého světa a smrtelné partnerství je zpečetěno.

Mechanik zabiják, USA, 2011, 93 min., režie: Simon West, hrají: Jason Statham, Donald Sutherland, Ben Foster.

Post Mortem

Film, který je označován za nejlepší latinskoamerický snímek roku, se odehrává v Chile v roce 1973, v době zavraždění prezidenta Allenda a státního převratu.

Podivínský Mario Cornejo pracuje v márnici jako zapisovatel zpráv soudních lékařů z pitev. Donedávna žil sám, ale nyní každou další várku zubožených těl probírá se strachem, jaký doposud nepoznal, že totiž mezi ostatními objeví tu, po níž tak dlouho toužil a teprve před pár dny si dodal odvahy, aby ji oslovil. Neboť varietní tanečnice Nancy jako dcera z revolucionářské rodiny zmizela během převratu v davu demonstrantů. Během pátrání po ní se postaví nejprve do role jejího přítele a nakonec i manžela ...

Chile, Německo, Mexiko, 2010, 98 min, režie: Pablo Larraín, hrají: Alfredo Castro, Antonia Zegers, Jaime Vadell, Amparo Noguera, Marcelo Alonso, Marcial Tagle

Reklama

Výběr článků

Načítám