Hlavní obsah

Premiéry – Akta X, René nebo Sissi a Yetti

Tento týden do kin vstupuje očekávaný snímek na motivy slavného seriálu Akta X s názvem Akta X: Chci uvěřit. Režisérka Helena Třeštíková zase zaznamenala několik let života Reného, zlodějíčka a recidivisty, který píše knihy. Animovaná pohádka Sissi a Yetti pak vypráví milostný příběh krásné Sissi a císaře Franze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Akta X: Chci uvěřit

Druhý celovečerní film podle slavného amerického mysteriózního seriálu Akta X (1993-2002). V hlavních rolích se znovu objeví David Duchovny i Gillian Andersonová, které role agentů FBI Muldera a Scullyové v 90. letech proslavily. Na režisérskou židli zasedl duchovní otec seriálu Chris Carter, který je i spoluautorem scénáře.

Na rozdíl od prvních filmových Akt X (1998) nebude příběh vyprávět o tajemné vládní konspiraci spojené s mimozemským životem. Podle slov tvůrců se diváci dočkají napínavého thrilleru s nádechem nadpřirozena, pro jehož pochopení nebude nutná znalost jakéhokoliv předcházejícího děje.

The X-Files: I Want to Believe, USA / Kanada 2008, režie: Chris Carter, hrají: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly a další.

René

Dokumentární film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, který se pohybuje na hraně zákona.

Čas proměny z mladíka v muže zaznamenávala režisérka Helena Třeštíková na pozadí významných politických změn střední Evropy. Reného příběh začíná ve vězení pod socialistickými plakáty, pokračuje během sametové revoluce a dostává zdánlivou pointu amnestií tehdejšího prezidenta Václava Havla. René se ale brzy vrací zpět do kriminálů, aby tak vstoupil do Evropské unie opět jako vězeň.

René, Česko 2008, režie: Helen Třeštíková

Sissi a Yetti

V animované dobrodružné komedii je Sissi a císař Franz nádherný pár v nádherném světě. Světě tak zdravém a harmonickém, že to nemůže být ani pravda. Občas musí sice císařský pár vládnout a reprezentovat, ale to vše je ve světě Sissi a Franze „úžasné“.

Dokud se nezačnou objevovat temná mračna na jinak blankytně modré obloze. Císařovna Sissi je unesena.Ačkoli nemá žádnou stopu, kterou by sledoval, vydává se neohrožený a nebojácný Franz do horečnatého stíhání únosců. Díkybohu brzy narazí na krátké vzkazy, které Sissi dokázala během cesty zanechat.

Lissi und der wilde Kaiser, Německo 2007, režie: Michael Herbig, hrají: Michael Herbig, Rick Kavanian, Christian Tramitz a další. 

Reklama

Výběr článků

Načítám