Hlavní obsah

Premiéru Antonia a Kleopatry na Pražském hradě překazila bouře

Právo, Radmila Hrdinová

Nebesa nepřála páteční pražské premiéře Antonia a Kleopatry na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. První prudká bouře se přehnala nad Prahou už hodinu před začátkem, druhá se přímo nad Hradem rozpoutala na začátku třetího dějství a třetí přinesla takový příval deště, že představení bylo uprostřed třetího dějství ukončeno. Do burácení hromů zněl potlesk diváků, urychleně opouštějících za svitu blesků a v lijavci Hrad.

Článek

Inscenace Antonia a Kleopatry v režii Michala Vajdičky měla premiéru loni v létě v Bratislavě, letos se poprvé dostala na brněnské a nyní i pražské jeviště. Hraje se v převážně slovenském obsazení v překladu Ľubomíra Feldeka s českými vstupy Martina Hilského. Za oběť masivním škrtům v textu hry padla řada postav, ale také poezie, včetně slavného Enobarbova líčení setkání Kleopatry s Antoniem na řece Cydnu.

Děj se tak soustředil kolem obou protagonistů a jejich osudového vztahu, respektive kolem trojúhelníku Antonius – Kleopatra – Octavius Caesar, pokud lze ovšem soudit z pouhé poloviny inscenace, když dramatičtější i emotivnější část Shakespearovy tragédie kulminující v závěru smrtí obou protagonistů zůstala nedohrána.

Mezi Římem a Egyptem

Dva „domy“ z černého plexiskla prezentují na jevišti Řím a Egypt, mezi nimiž takřka fyzicky tápe Antonius, přitahován svými city k rozkošnickému Egyptu a odváděn povinnostmi do zakysle intrikánského Říma.

Na „římské“ střeše sledují a bezeslovně komentují od počátku hry Caesar s Agrippou Antoniovo egyptské milostné dobrodružství se zaujetím diváků oblíbené telenovely. Neustálá jevištní polarita mezi Egyptem a Římem text zajímavým způsobem dynamizuje.

Inscenace se opírá o vyrovnané výkony herců, kteří hrají čitelně a „nad textem“ vztahy postav, nepostrádá i humorné vylehčení. Výborný je teatrální, ješitný a škodolibý Caesar Ľuboše Kostelného, odlišující se od přímočaře vojáckého a mužně přitažlivého Antonia Jana Koleníka, půvabná a žensky rozmarná je Kleopatra Henriety Mičkovicové, v dvojici jejích poddaných si skvěle vede Csongor Kassai jako obratně taktizující a bezhlasně brblající Alexas a Zuzana Kanócz jako jeho ženský, leč atraktivním kostýmem vizuálně sjednocený protějšek Charmion. Intrikujícího Agrippu hraje Jan Révai a vojáckého Enbarba Petr Halberstadt.

W. Shakespeare: Antonius a Kleopatra

Režie Michal Vajdička, scéna Pavol Andraško, kostýmy Jana Hurtigová, hudba Pavol Mankovecký, dramaturg Peter Pavlac, producent Janka Zednikovičová. Pražská premiéra 17. 7. 2009 na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

Škoda, že premiéru překazil déšť. Nicméně, inscenace Antonia a Kleopatry se na Hradě bude hrát až do neděle 26. července. A zdá se, že by to mohl být jeden z vrcholů letošních Letních shakespearovských slavností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám