Hlavní obsah

Předvolební debaty v ČT budou čtyřikrát do týdne

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize chystá před předčasnými volbami do Sněmovny již od 25. září intenzivní předvolební debatní speciály, které se začnou vysílat živě z regionů vždy od pondělí do čtvrtka, tedy čtyřikrát do týdne. Na čtvrtek 24. října, den před volbami, plánuje televize velkou, živě vysílanou Superdebatu, pravděpodobně z Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Záběr z předvolební debaty prezidentských kandidátů 10. ledna 2013 v pražském Kongresovém centru

Článek

Novinkou se letos stane čtrnáct tematických okruhů k diskusi, které budou přiřazeny do jednotlivých regionů podle statistického klíče. Například v kraji, kde žije nejvíce důchodců, se povede diskuse o tématu penzijní reformy a o všem, co se stářím a důchody souvisí.

Detaily vysílání se ladí, ale na středečním jednání Rady ČT generální ředitel Petr Dvořák již sdělil, že se počítá v každém kraji s účastí lídrů či představitelů prvních šesti politických stran, které v tom daném regionu uspěly v předvolebních výzkumech. Zda se kromě tradičního moderátora předvolebních speciálů Václava Moravce ujme moderování i někdo jiný, není ještě rozhodnuto.

Průzkumy se mají sdílet

Předvolební výzkumy mají pro ČT provádět letos dokonce tři agentury, jejich jména nebyla ve středu oznámena. Veřejnoprávní televize nabízí spolupráci Českému rozhlasu (ČRo), zda chce spolu s ČT tyto předvolební průzkumy sdílet. ČRo se má vyjádřit do konce tohoto týdne.

V posledních volbách se výsledky výzkumů dělaných před volbami pro ČT a ČRo lišily, což se stalo předmětem ostré kritiky, zejména Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Společné sdílení výsledků výzkumů takové kritice letos předejde.

Zároveň veřejnoprávní televize připravuje závazná pravidla vysílání k volbám, která budou zveřejněna na webu ČT v úterý 17. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám