Hlavní obsah

Před soul-funkovou klasikou Simply Red zahrají Embassy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za dva dny, v neděli 14. listopadu, se v Tesla Aréně v Praze představí Simply Red, špička britského popu, která je domácímu publiku dobře známa nejen z loňského koncertu v zaplněné O2 Aréně. O předprogram se postará nová česká skupina Embassy, která zahraje materiál z debutového alba Svévolná diplomacie.

Foto: Zbyněk Stanislav, Právo

Simply Red v Praze

Článek

Simply Red jsou dítětem mimořádně talentovaného zpěváka a skladatele Micka Hucknalla. V sedmdesátých letech se hlásil k punku a v jeho duchu začínala i první formace Frantic Elevators. Nedosáhla velkých úspěchů a v polovině osmé dekády se rozpadla.

Pak Hucknall zformoval Simply Red a vyrukoval s jemně vyladěnou soul-funk-reggae směsí. Sláva se tentokrát dostavila téměř okamžitě. Po vydání singlu Money's Too Tight To Mention a alba Picture Book (1985) se prosadili v Evropě i v USA a dnes, po pětadvaceti letech, mají na kontě víc než 50 miliónů alb.

O rok později vznikl jeden z největších hitů, Holding Back the Years, což je stará skladba Frantic Elevators přepracovaná do formy soulové balady. Album Men and Women přišlo v roce 1987 a o dva roky později A New Flame.

Tehdy natočili i coververzi If You Don't Know Me By Now (původně Harold Melvin), patrně jeden z největších hitů v celých popových dějinách, který jim přitáhl další milióny fanoušků a dodnes si ho notují i lidé, kteří jinak neznají ani jedno CD Simply Red. Šlo o nejúspěšnější singl skupiny vůbec, ale pokud jde o desky, nejvíce se prodávalo následující CD Stars z roku 1991.

Řeči o konci neberte vážně

Následovala neméně kvalitní alba Life, Blue, Love and the Russian Winter, Home,    Simplified a poslední Stay. Pokud sáhnete po jakémkoli z nich, nemůžete udělat chybu.

Hucknallův značný rozsah, mimořádný cit pro soulový projev ani skladatelské schopnosti se za 25 let kariéry nevytratily. A přestože neustále prohlašuje, že kapela končí, fandové mohou být úplně klidní. Svůj slib dosud nikdy nesplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám