Hlavní obsah

Před 95 lety se narodil sci-fi spisovatel Isaac Asimov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývale plodným autorem (vydal na 400 knih), který zavedením zákonů robotiky změnil nejen literaturu sci-fi, ale zapsal se i do teorie kybernetiky, byl Isaac Asimov. Narodil se 2. ledna 1920 ve vesnici Petroviči ve Smolenské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Isaac Asimov

Článek

Již ve třech letech se s rodiči přestěhoval z rodného Ruska do Spojených států, kde v patnácti letech vystudoval biochemii na Kolumbijské univerzitě a krátce nato poslal prvou povídku do magazínu Amazing Stories.

Jeho romány a povídky o dobývání a využití Vesmíru či o vztazích robotů a lidí jsou vysoce ceněny všemi milovníky žánru science fiction. Psal ale také detektivní romány a vydal řadu publikací o vědě, matematice, astrologii, geologii a zeměpisu, chemii a biochemii, ale také třeba o bibli.

Mezi jeho knihami září mnohadílná sága Nadace či sbírka Já, robot (1950), podle níž vznikl i hollywoodský film. Česky vyšel i jeho hojně čtený životopis Já, Asimov. Renomovaný spisovatel a nadšený popularizátor vědy, který působil jako profesor biochemie na univerzitě v Bostonu, zemřel v dubnu 1992.

Reklama

Výběr článků

Načítám