Hlavní obsah

Pražstí zastupitelé odložili jednání o grantech

Právo, Novinky, ČTK, Tereza Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští zastupitelé vyřadili ve čtvrtek ráno na žádost Františka Stádníka z programu jednání o čtyřletých grantech pro některé kulturní zařízení. Navrhovaná výše a jejich rozdělní vzbudilo protesty řady kulturních subjektů, zejména menších divadel. Ta dokonce na dnešní dopoledne naplánovala před magistrát demonstraci.

Foto: Zdeněk Němec

Marta Bačíková, Pavel Vacek a Vojtěch Johaník při focení na plakát k inscenaci Mezi nebem a ženou.

Článek

Návrh už dříve kritizovali opoziční Evropští demokraté. Odpor vzbudily především vysoké částky pro Palác Akropolis, který vlastní zastupitel ODS Pavel Hurda. Na čtyři roky měl dostat 65 miliónů korun.

Stádník, jenž by členem grantové komise, dnes uvedl, že návrh neprojednal kulturní výbor zastupitelstva. Z dnešního jednání zastupitelstva byl proto stažen.

Šéf klubu Evropských demokratů Jiří Witzany dokonce navrhl odvolat grantovou komisi: "Komise pro udělování grantů už třikrát provedla nekvalitní práci." Jeho návrh však neprošel.

O grantech by se mělo jednat na příštím zasedání zastupitelstva.

Odložením vyhověli zastupitelé požadavku menších kulturních subjektů, jimž vadí, že vysoké čtyřleté granty pro dvanáct subjektů jdou na úkor grantů jednoletých. Ti dále požadují aby se o čtyřletých a jednoletých grantech jednalo dohromady. [celý článek]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám