Hlavní obsah

Pražští radní schválili budovu pro Slovanskou epopej i nový koncertní sál

Pražští radní schválili kulturní koncepci do roku 2021. Podle jejího znění město plánuje v budoucnu stavět nový koncertní sál, galerii moderního umění, budovu pro Slovanskou epopej a vylepšit technické zázemí kulturních institucí.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej

Článek

Praha chce také zlepšit funkci umění ve veřejném prostoru. Zda budou jednotlivé projekty realizovány, není jasné. Materiál budou muset navíc ještě schválit pražští zastupitelé.

„Koncepce zahrnuje mimo jiné plán výstavby a investic. Říká, že Praha má stavět nový koncertní sál, budovat novou galerii soudobého umění a zároveň že by měla být zahájena a dostavěna galerie pro Slovanskou epopej. Chceme, aby se Praha vyrovnala největším metropolím, a přestalo se tak říkat, že za kulturou se jezdí do Vídně nebo Berlína,” řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Koncepce rovněž stanovuje grantové komisi, jak postupovat při posuzování žádostí o kulturní granty a jak finanční prostředky přidělovat. Materiál nastiňuje, jak má město přistupovat k druhům umění, jako je třeba takzvaný nový cirkus, nebo jak pracovat s uměním ve veřejném prostoru.

Peněz je víc

Podle Wolfa musí Praha zlepšit také zázemí kulturních institucí. Schází například výstavní prostory, které by zvládly pojmout větší množství návštěvníků. Je třeba také nutné zmodernizovat provozní techniku institucí jako klimatizace nebo ochrana děl včetně trezorových prostor.

Koncepci bude projednávat na čtvrtečním jednání pražské zastupitelstvo. Město se podle ní začne řídit ve chvíli, kdy zastupitelé odsouhlasí její znění. Praha vydá letos na kulturu 350 miliónů korun, což je proti minulosti asi o 50 miliónů Kč více.

Reklama

Výběr článků

Načítám