Hlavní obsah

Pražskému jaru by neuškodilo zkrácení

– Praha
Právo, Vladimír Říha

Letošní 65. ročník Pražského jara udržel loňský počet kolem padesáti koncertů, což je skutečně hraniční množství. Neškodilo by ještě menší zkrácení.

Foto: Archiv, Právo

Pierre Boulez

Článek

Festival se soustředil hlavně na skvělé pianisty (Lupu, Ohlssona, Perahia aj.) a uvedl i několik zahraničních orchestrů – z nich kromě prologu s Gardinerovými soubory se nejlépe prezentovaly pittsburský, budapešťský a těsně za nimi i mnichovský orchestr.

Mezi osobnostmi nezklamali Pierre Boulez a André Previn, který přivezl i vynikajícího klarinetistu Thomase Martina. Z dalších sólistů světovou třídu ukázali i Anne-Sofie Mutterová či pěvci Goerne a Borodinová. Z domácích uveďme Jakuba Hrůšu či Radka Baboráka. Senzací festivalu byla i americká jazzová zpěvačka Dianne Reevesová.

Příští ročník Pražského jara zahájí orchestr Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a zakončí hostování Berlínských filharmoniků se Simonem Rattlem. Festival bude zaměřen hlavně na výročí Gustava Mahlera.

Pražské jaro zakončil šéfdirigent Janowský

Ve vyprodané Smetanově síni skončil 65. ročník festivalu minulý týden v pátek. Po loňské Drážďanské filharmonii se cti zakončit festival dostalo Berlínským rozhlasovým symfonikům se šéfdirigentem Markem Janowským.

V Brahmsově Druhém klavírním koncertu B dur dovršil letošní řadu vynikajících pianistů na festivalu Američan Emanuel Ax, následující Dvořákova Novosvětská symfonie, v posledních letech uzavírající přehlídku, převýšila loňské provedení „Drážďanských“, i když některá sóla (dechy, angl. roh) nebyla zrovna ideální.

Reklama

Související témata:

Související články

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Ruska Borodinová debutovala na Pražském jaru

Mezi operní hvězdy, které festival Pražské jaro hostil, přibyla mezzosopranistka Olga Borodinová. Její pražský debut sledovala zaplněná Dvořákova síň Rudolfina...

Výběr článků

Načítám