Hlavní obsah

Praha se rozloučila s hercem Jiřím Ornestem

Aktualizováno

Strašnické krematorium v Praze se stalo v úterý místem posledního rozloučení s hercem a režisérem Jiřím Ornestem, manželem herečky Daniely Kolářové. Zemřel 9. dubna ve věku 70 let. Na poslední cestu ho přišla kromě rodiny vyprovodit řada jeho přátel a kolegů.

Poslední rozloučení s Jiřím OrnestemVideo: Novinky

 
Článek

Obřad se obešel bez proslovů a bez osobních kondolencí. "Děkujeme, že jste přišli. Připravili jsme pro vás pár písniček a fotek, tak si během toho zkuste na tátu vzpomenout," oslovil přítomné syn Šimon Ornest.

Během promítání fotografií z Ornestova soukromého i profesního života zazněly například písně Nerýmovaná od dvojice Jiří Voskovec a Jan Werich nebo Fňukat nikdy nebudem z repertoáru skupiny The Tap Tap, jejímž je Šimon Ornest kapelníkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslední rozloučení s Jiřím Ornestem. Na snímku rodina

Mezi množstvím květin u rakve byly také věnce zaslané Českou televizí a Českým rozhlasem. Ředitel Národního divadla Jan Burian a prezident Herecké asociace Jiří Hromada se s Ornestem přišli rozloučit osobně. Hercovu památku uctili také kolegové různých generací, například Ivana Chýlková, Petra Špalková, Pavel Liška, Anna Geislerová, Igor Bareš, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Jan Kačer, Ivan Trojan nebo Táňa Fischerová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozloučit se s Jiřím Ornestem přišel Jiří Hromada (vlevo) a Bob Klepl.

Nechyběl ani herec a moderátor Jan Kraus, se kterým Ornest nastudoval jeho hru Nahniličko, pro kterou složil i texty písní, a zástupci Divadla Na zábradlí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyporvodit Jiřího Ornesta na jeho poslední cestu přišel Jan Kraus a Ivana Chýlková.

Jiří Ornest byl úzce spjat s pražskou divadelní scénou, stál u zrodu alternativních projektů a byl znám i z filmového plátna a televizní obrazovky. Přes dvě desítky let hrál v Divadle E. F. Buriana, v roce 1991 přešel do Divadla Na zábradlí. Tam působil i jako autor a překladatel, spolupracoval například s režiséry Petrem Léblem i Janem Antonínem Pitínským.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Daniela Kolářová, v pozadí Ivan Trojan

Foto: Michal Doležal, ČTK

Igor Bareš a Antonie Talacková

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva herci Jan Kraus, Ivana Chýlková a Eva Holubová

Za ztvárnění role Lugwiga Vosse ve hře Ritter, Denne, Voss byl Ornest v roce 1996 nominován na Thálii, v témže roce za to získal Cenu Alfréda Radoka. Uplatil se i jako textař, často spolupracoval s rozhlasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám