Hlavní obsah

Prague Photo představuje i budoucí naděje

Právo, Jan Šída

Nejkomplexnější představu o současné i historické fotografii, fotografických galeriích či moderním umění jako takovém si mohou udělat návštěvníci osmého ročníku festivalu Prague Photo v pražském Kafkově domě, který trvá do neděle.

Foto: katalog výstavy

Na festivalu vystavuje i americký fotograf Robert Carrithers (Jeptišky).

Článek

Kromě klasické prezentace děl 230 tvůrců z Čech i zahraničí je přehlídka doplněna doprovodným programem, který zahrnuje především přednášky a workshopy.

Cenu Young Prague Photo Award, která je každoročně udělována mladým tvůrcům do 35 let či institucím, získala expozice Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Ocenění je spojeno s prémií deset tisíc korun.

Foto: Právo - Jan Šída

Cenu Young Prague Photo Award získala letos expozice Institutu tvůrčí fotografie slezské univerzity v Opavě. Šek na 10 000 korun převzal fotograf Vladimír Birgus.

Výrazný fenomén přehlídky Prague Photo představuje především možnost srovnání. Proto může návštěvník vidět vedle sebe díla renomovaných autorů Jana Saudka, Dity Pepe nebo Jindřicha Štreita a práce studentů či čerstvých absolventů odborných škol.

První, co zaujme, je posun v technické kvalitě. Současní fotografové umějí kromě svého aparátu s naprostou jistotou ovládat i grafické počítačové programy a díky tomu jsou schopni posunout vizualitu svých představ k téměř dokonalé technické kvalitě. Mnohdy vkládají do kompozice fyzicky i sami sebe a experimentují s vlastním tělem či tváří.

Foto: Právo - Jan Šída

Slavnostního otevření Prague Photo se zúčastnil Jan Saudek.

Témata však zůstávají stejná napříč generacemi a časovými etapami. Snaha o kreativní zobrazení krásy a její prezentace navenek je doménou všech tvůrců. Lhostejno, jestli se fotograf zaměřuje na akt, krajinu, figuru či reportážní momenty. Samostatnou kapitolu na výstavě tvoří fotografie z archivu Českého olympijského výboru.

A ještě jednu zásadní věc si při sledování fotografií vnímavý pozorovatel uvědomí. I když dnes může díky dostupnosti techniky fotografovat opravdu každý, kvalita zůstává stále kvalitou.

Má stejnou hodnotu dnes, jako před sto lety. V současnosti je však kvůli záplavě snímků obtížnější umět odkrývat diamanty v záplavě hlušiny. Festival Prague Photo ukazuje, že to ale není nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám