Hlavní obsah

Pozvání na Febiofest přijal kameraman Peter Suschitzky

Právo, kul, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostem čtyřiadvacátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude Peter Suschitzky, jeden z nejlepších kameramanů současnosti. Tento britský umělec patří k nejvýraznějším osobnostem světového filmu. Febiofest proběhne od 23. do 31. března.

Foto: archív Febiofestu

Peter Suschitzky míří na Febiofest.

Článek

Suschitzky je známý zejména jako dlouholetý blízký spolupracovník režiséra Davida Cronenberga, s nímž točí už téměř třicet let. Stál za kamerou slavných Cronenbergových děl jako Nahý oběd, Crash, Dějiny násilí, Východní přísliby či naposledy Mapy ke hvězdám. Kromě Cronenberga spolupracoval i s řadou dalších tvůrců, jako jsou Ken Russell, Peter Watkins či Joseph Losey.

Suschitzky se zapsal do dějin světové kinematografie také prací na divácky úspěšných kultovních filmech jako Rocky Horror Picture Show, Hvězdné války: Epizoda V – Impérium vrací úder nebo Mars útočí!

Jeho zatím posledním filmem je výpravné zpracování sebraných pohádek neapolského básníka Giambattisty Basileho. Hororovou Pohádku pohádek se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem natočil italský režisér Matteo Garrone známý svým filmem Gomora.

Febiofest uvede u příležitosti návštěvy Suschitzkého, jehož filmografie obsahuje více než čtyřicet celovečerních titulů, profilovou přehlídku nejzajímavějších děl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám