Hlavní obsah

Povídková kniha objevující F. R. Krause

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídky ze Svrabové čtvrti, tak se jmenuje výbor dosud nevydaných literárních textů novináře, reportéra a prozaika Františka Roberta Krause (1903–1967). Jejich témata vystihuje spíš podtitul Zmizelý svět židovské Prahy (Cattacan, 344 stran, 349 Kč).

Foto: Rodina F. R. Krause

Novinář a spisovatel František R. Kraus.

Článek

Souputník Franze Kafky, Maxe Broda, Johannese Urzidila, ale i svého přítele a mentora E. E. Kische či bratří Čapků, s nimiž se jako začínající žurnalista potkával v německy psaných médiích, v české Tribuně nebo později v ČTK či rozhlasu, kde pracoval až do vyhazovu v den procesu s „Rudolfem Slánským, židovského původu“, je dosud znám jako autor výjimečných knih.

Jako vězeň Terezína a Osvětimi popsal hned po válečném požáru hrůzu připravenou nacistickým Německem a jeho pomahači z mnoha zemí v reportážním záznamu Plyn, plyn…, pak oheň (1945) i Přiveď zpět naše roztroušené (1946). Poučené veřejnosti se dostala do rukou jeho publikace Kat bez stínu, napsaná v šedesátých letech, ale vydaná posmrtně a ilegálně Jazzovou sekcí až v roce 1984. Je to tragický příběh muže popravujícího terezínské vězně.

Foto: Cattacan

Obal knihy

Editoři Stanislava Findejsová a Vladislav Dudák s pomocí autorova syna Tomáše Krause vyhledali desítky kouzelných povídek zachycujících starou Prahu v letech před druhou světovou válkou a těsně po nacistické okupaci. Ožívají v nich nejen uličky a zákoutí bývalé V. čtvrti, kdysi židovského ghetta, jejichž torza zůstala kolem tehdejší Mikulášské, dnes Pařížské ulice po sanaci na přelomu devatenáctého a dvacátého století, ale i dětští a dospělí hrdinové se svými trápeními.

Kraus s mimořádným literárním umem popsal desítky postav, figur i figurek. Půvabné jsou také scény z kavárny Montmartre z Řetězové ulice, když vykreslil nejen majitele Josefa Waltnera či vrchního Františka Jiráka zvaného Hamlet, ale především kuriózní společnost včetně proslulé Emči Revoluce, jinak slečny Emanuely Čadské, ženy volnějších mravů. Je to půvabná a vůbec objevná kniha.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám